2000 franske politifolk satt inn for å avvikle «postkapitalistisk eksperiment»

Franske bønder og miljøvernere vant i januar en 50 år lang kamp mot bygging av en ny flyplass i Nantes, men i mellomtiden vokste et alternativt samfunn opp på stedet. I dag møtte 2000 politifolk opp for å fjerne de siste 100 aktivistene i «la ZAD».

Notre-Dame-des-Landes

Politiet ble møtt med bensinbomber og barrikader laget av brennende bildekk og trepaller mandag.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Over 2000 politifolk deltok i den siste offensiven mandag for å fjerne de rundt 100 siste standhaftige aktivistene som fortsatt holdt til på stedet. Det gikk ikke fredelig for seg.

Politiet ble møtt med bensinbomber og barrikader laget av brennende bildekk og trepaller, og måtte svare med å fyre av tåregass mot aktivistene.

En politikonstabel ble påført skader i et øye, ifølge innenriksdepartementet, og sikkerhetskilder opplyser at en person ble pågrepet.

Nantes

Myndighetene rev mandag tårnet «Lama Fache».

Foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Sammenlignes med Københavns Christiania

Historien om «la ZAD» (Zone A Défendre), begynte for 50 år siden da det ble kjent at det skulle bygges en ny flyplass i Nantes vest i landet.

Franske bønder og miljøvernere trommet sammen til kamp, og i 2008 valgte enkelte aktivister å gjøre stedet om til et såkalt «postkapitalistisk eksperiment», for å undersøke mulighetene for å leve uavhengig av resten av samfunnet.

Franske myndigheter forsøkte å fjerne aktivistene i 2012, men mislyktes.

Den britiske avisen The Guardian har besøkt området og sammenligner prosjektet med blant annet Christiania i København.

Den franske regjeringen skrinla i januar i år den 50 år gamle planen om å bygge ny flyplass, og aktivistene fikk da beskjed om å fjerne seg fra området innen våren.

Noen av aktivistene, blant dem antikapitalister, bønder og miljøaktivister, krevde dog å få bli og ga politiet sterk motstand før blant annet tårnet «Lama Fache» ble revet i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt