Hopp til innhold

Har du sett Andy Warhols suppebokser?

Om du har sett Andy Warhols berømte suppeboks-kunst kan du få 200.000 kr i dusør. FBI lover 25.000 dollar til personer som kan hjelpe til med å oppspore sju stjålne Warhol-bilder.

ART-WARHOL/STOLEN

STJÅLET: Sju av ti Campbells suppekunstverk er stjålet. FBI lover raus finnerlønn.

Foto: DANI CARDONA / Reuters

Den forsvunne kunsten er fra Warhols berømte serie av Campbells suppebokser, og tilhører en serie på ti bilder med en verdi på over 4,1 million kroner, skriver Reuters.

Nå er sju av de ti stjålet fra Springfield Art Museum i Missouri, et galleri som har eid serien siden 1985.

Sterke reaksjoner

Da utstillingen «32 Campbells Soup Cans, 1961-62,» ble presentert i Los Angeles tidlig på 1960-tallet fikk den stor oppmerksomhet.

For hva slags kunst var dette? Kritikerne mente Campbell-serien lignet mer på reklameplakater fra matbutikken rundt hjørnet.

En konkurrerende gallerist stilte ut ekte suppebokser med budskapet om at «Du får Campbells billigere hos meg.»

RUSSIA-SOCIETY/ A woman sits near the "Marilyn" print by Warhol before opening of the "Pop Art Forum" exhibition in Krasnoyarsk

PORTRETTER: Andy Warhol er kanskje mest kjent for sine portretter av berømte mennesker. Hans serie av Marilyn Monroe er av de mest ikoniske.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Suppebokser

Det finnes flere forklaringer på hvorfor Andy Warhol bestemte seg for å gjøre dagligdagse forbruksvarer til kunst.

Han ville distansere seg fra en annen popkunstner, Roy Liechtenstein, som var kjent for sine tegneserier.

Warhol måtte finne sitt eget uttrykk, og galleristen Muriel Latov gav ham ideen om skape kunst ut av noe alle gjenkjente.

Den tidligere reklamemannen Warhol kjøpte Campbells suppebokser og begynte å male dem slik de var. Han reproduserte dem uten fantasifulle tolkninger.

TRUMP WARHOL

POPKUNSTNER: Andy Warhol var en del av New Yorks jetsett på 70-tallet. Her er han sammen med en ung Donald Trump.

Foto: MARIO SURIANI / Ap

En gallerist fra Los Angeles var i fyr og flamme da han så suppeboksene på lerret og tilbød Warhol å stille ut i Ferus Galleri i L.A. Dette inspirerte Warhol til å kjøpe inn alle de 32 forskjellige smakene Campbells hadde på markedet i 1962, alt fra tomatsuppe og cheddarostsuppe til løksuppe og grønnsaksuppe.

Fra 100 til 11,7 millioner dollar

Under den første utstillingen i Los Angeles ble Campbells suppe-bilder solgt for 100 dollar stykke. I 2006 meldte Fox News at et verk av Campbells Pepper Pot-suppe ble solgt for svimlende 11.7 millioner dollar. I 2015 ble et lignende trykk solgt for mer enn 30.000 dollar, ifølge aksjonshuset Christie's.

Campell suppebokser Andy Warhol

FØR INNBRUDDET: Fra denne veggen stjal kunsttyver med seg sju av ti bilder.

Foto: (Photo: Springfield (Mo.) Art Museum)

Sjokkert

Med sju savnede suppebilder mangler kunstmuseet i Springfield kunst for mange millioner kroner.

– Vi er rystet og enormt lei oss, sier styreformann for Springfield Art Museum til USA Today.

Scheid sier til Springfield News-Leader at tyveriet føles som et «brudd på tilliten» museet har i lokalsamfunnet. Det siste halvåret har museet jobbet for å bedre sikkerheten, men de nye planene var ennå ikke iverksatt.