200 flyktninger oppdaget etter skjerpet grensekontroll

WIEN / OSLO (NRK) 200 flyktninger er reddet ut fra lastebiler og fem personer arrestert få timer etter at Østerrike skjerpet grensekontrollen av kjøretøy som kan brukes til menneskesmugling.

Østerrisk politimann ved lastebilen der 71 migranter ble funnet døde

Den skjerpede grensekontrollen i Østerrike er innført etter at det forrige uke ble funnet en lastebil med 71 døde flyktninger i lasterommet.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Mandag morgen er det en 20 kilometer lang kø langs motorveien M1 i Ungarn som følge av den skjerpede grensekontrollen i øst, melder ungarske veimyndigheter.

– Vi vil gjennomføre kontroller ved de viktigste grenseovergangene i øst på ubestemt tid. Vi vil se etter alle kjøretøy som har mulige gjemmesteder for mennesker som blir smuglet, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner til radiokanalen ORF.

Har funnet 200 flyktninger i smuglerbiler

Bakgrunnen for aksjonen er funnet av en lastebil langs motorveien med 71 døde flyktninger i lasterommet forrige uke. Lastebilen sto forlatt i Østerrike, i nærheten av grensen til Ungarn.

Kort tid etter at grensekontrollen ble strammet inn, har myndighetene avdekket flere forsøk på menneskesmugling.

– I løpet av timene etter at vi iverksatte disse tiltakene, har vi hentet 200 flyktninger ut av slike kjøretøy og fem menneskesmuglere er arrestert, sa Konrad Kogler, direktør for samfunnssikkerhet i det østerrikske innenriksdepartementet på en pressekonferanse i Wien mandag formiddag.

– Blir stadig mer skruppelløse

Politiet i nabolandet Ungarn opplyste søndag at en femte person er arrestert, mistenkt for å være involvert i saken med de 71 døde flyktningene i en lastebil.

Ifølge myndighetene i Østerrike blir menneskesmuglerne stadig mer brutale og skruppelløse. Flere ganger i år har de kommet over biler der flyktninger innelåst i kjøretøy er forlatt i varmen uten tilgjengelig drikke.

Østerrike sier de tok opp problemet med smugling av flyktninger i EU for et år siden og mener unionen nå er nødt til å finne en felles europeisk løsning. I mellomtiden vil østerrikske myndigheter fortsette å sende asylanter tilbake til Ungarn, slik de Dublin-avtalen gir dem anledning til.

Innenriksministeren i Østerrike, Mikl-Leitner, innrømmer overfor NRK at dette ikke er optimalt, ettersom presset mot Ungarns grenser allerede er massivt. Hun ser likevel ingen annen utvei, så lenge det ikke finnes en annen kvotefordeling i EU.

Demonstrasjoner i kveld

Det er varslet en demonstrasjon til støtte for flyktningene i Østerrike klokka 18 mandag kveld.

De siste tre dagene har 8792 migranter blitt stanset ved Ungarns grense, som også er den ytre grensen for Schengen-området. De fleste av dem kom fra Serbia.

Østerrike har grenser til Ungarn, Slovakia, Slovenia og Tsjekkia i øst.

SISTE NYTT

Siste nytt