NRK Meny
Normal

200 døde i eksplosjon i Brazzaville

Rundt 200 mennesker har mistet livet i en eksplosjonsartet brann i et ammunisjonslager i Brazzaville i Kongo-Brazzaville, ifølge en europeisk diplomat.

CONGO-BLAST

Røykskyen fra eksplosjonen kunne sees fra lang avstand.

Foto: MARC HOFER / Afp

Såret eksplosjon Kongo

– Jeg var hjemme da det smalt, veggen falt og jeg fikk den i hodet. Jeg og onkelen min rømte ut på gata, forteller denne mannen til lokalt tv.

Foto: EBU

Lageret var plassert i militærleiren Mpila, som igjen ligger i et boligstrøk i den østlige delen av Brazzaville. En rekke bygninger skal ha blitt ødelagt. Mange av de døde og skadde er ikledd militære uniformer.

– Vi teller minst 150 døde i de militære sykehusene, og rundt 1.500 skadde, noen av dem alvorlig, sier diplomaten.

Ifølge Reuters er tallet på omkomne så høyt som 200.

– Ifølge kilder ved det sentrale sykehuset snakker vi rundt 200 døde og mange skadde, sier Betu Bangana ved presidenten i Kongo-Brazzaville sitt kontor. Han forteller også at noen mennesker fortsatt er innesperret i ødelagte hus, og at hele nabolag i Mpila er ødelagt.

Flere omkomne skal ha vært kirkegjengere som ble innesperret i sammenraste bygninger.

(saken fortsetter under videoen)

Video 200 omkom i Brazzaville

200 omkom i Brazzaville

Panikk

Panikk skal ha spredd seg fra Brazzaville over Kongo-elva til Kinshasa, der mange vinduer ble smadret av lufttrykket etter eksporsjonen. Elven skiller den tidligere franske kolonien Kongo-Brazzaville fra Den Demokratiske Republikken Kongo.

– Jeg så at noen med svært store skader bli båret til sykehuset. De hadde blitt truffet av splinter, sa et vitne til ulykken ifølge The Guardian.

Myndighetene i begge landene oppfordret befolkningen til å holde seg rolig, melder The Guardian. Det skal ikke være mistanke om at det eksplosjonen ble forårsaket av noe annet enn en ulykke.

Ukjent årsak

DRCONGO-CONGO-BLAST

Mange butikkruter i sentrum av byen ble knust av eksplosjonen.

Foto: Junior D. Kannah / Afp

Årsaken er foreløpig ukjent, men myndighetspersoner skal tidligere ha uttalt at eksplosjonen startet etter at det brøt ut en brann i en militærbase.

Bilder vist på loka fjernsyn viser at deler av sykehuset i byen har fått skader.

Brazzaville er hovedstaden i Republikken Kongo-Brazzaville. Landet er et av Afrikas største oljeproduserende land sør for Sahara.

Kongo-Brazzaville har lidd under flere statskupp og en borgerkrig etter at de ble uavhengige fra Frankrike i 1960. Etter at president Denis Sassou-Nguesso kom til makten i 1997 har det stort sett vært fredelig i landet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt