Hopp til innhold

20.000 rydder opp etter meteoritt i Russland

Over 1200 personer og 2900 bygninger fikk skader etter at sentrale deler av Russland ble rammet av en meteoritt fredag morgen.

400 mennesker skal ha blitt skadd da et meteorregn rammet sentrale deler av Russland fredag morgen.

SE DE UNIKE VIDEOENE: Her treffer meteoritten i Russland.

President Vladimir Putin har beordret en stor opprydningsaksjon en dag etter at den russiske storbyen Tsjeljabinsk og regionen rundt ble rammet av meteorregn.

20.000 personer er sendt til området øst for Uralfjellene for å drive hjelpearbeid og rydde opp, melder nyhetsbyrået AFP.

Det skal visst være ta nok å ta fatt i for hjelpearbeiderne. Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass har 2962 bygninger, deriblant 361 skoler og barnehager, fått skader i Tsjeljabinsk og omegn.

Ingen mennesker ble truffet

Selv om ødeleggelsene er omfattende, har meteorregnet ikke kostet noen liv. Over 1200 personer er meldt skadd. De fleste fikk lettere skader, men 50 personer er
innlagt på sykehus. Blant dem er 13 barn.

Putin sier han takker Gud for at ingen mennesker ble truffet av deler fra meteoritten.

De mange skadde ble stort sett rammet av glassplinter som ble blåst ut på grunn av trykkbølgen som oppsto da meteoritten kom inn i atmosfæren, skriver NTB.

Ifølge russiske eksperter eksploderte den 30–50 kilometer over bakken.

Et meteorregn over sentrale deler av Russland fredag førte til panikk idet en rekke eksplosjoner blåste ut vinduer og mennesker ble skadd.

SE VIDEO: Meteorregn førte til eksplosjoner i storbyen Tsjeljabinsk og regionen rundt.

Stor forvirring og uro

En ildkulde ble fredag morgen observert på himmelen over byen.

Det viste seg å være en meteoritt på 10 tonn som landet i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul. Byen har 46.000 innbyggere.

De brennende meteorittpartiklene førte til stor forvirring og uro blant innbyggerne i flere store byer.

Politiet i regionen leter nå etter deler av meteoritten, samtidig som de prøver å beskytte ødelagte butikker fra plyndring.

Foreløpig er det ikke funnet en eneste bit av meteoritten, men lørdag ble et dykkerteam sendt til innsjøen utenfor Tsjebarkul for å lete etter den.

– Skadene er beregnet å koste 75 millioner kroner

Energien den utløste tilsvarer en liten atombombe, ifølge BBC News.

Klokka var 9.20 da meteoritten traff Jorda, og skoledagen hadde begynt. Mange barn ble livredde da det plutselig kom et voldsomt brak og vinduer gikk i tusen knas.

– Skadene er beregnet å koste 75 millioner kroner, opplyser katastrofeminister Vladimir Putjkov, som fremholder at myndighetene har situasjonen under full kontroll.

Lørdag var allerede 2000 kvadratmeter knuste vindusglass byttet ut.

A policeman works near an ice hole at lake Chebarkul

Meteoritten landet i en innsjø rett utenfor byen Tsjebarkul med 46.000 innbyggere. Mange priser seg lykkelige for at den 10 tonn tunge steinen fra verdensrommet ikke traff noen mennesker.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

– 20 Hiroshima-bomber

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard skriver i sin astroblogg at analyser viser at dette er det mest energirike meteorfallet på Jorden siden den berømte Tunguska-hendelsen 30. juni 1908.

Trykkbølgen fra ildkulen forplantet seg ned til bakken der det oppstod omfattende skader på bygninger og over 1200 mennesker fikk større eller mindre skader.

– Dette er de største skadene som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid, skriver astrofysikeren.

Videre skriver Ødegaard at asteroiden delte seg i en rekke mindre biter på sin vei gjennom atmosfæren, og at det er oppdaget minst to større hull i isen på en innsjø i nærheten.

Ødegaard viser til nettstedet spaceweather.com, som skriver at asteroidens masse er estimert å være 7.000 tonn og energien svarende til 300 kilotonn TNT, eller omtrent 20 Hiroshima-bomber.

Minst fire mennesker skal være skadet etter at meteorregn førte til en rekke eksplosjoner og skader på bygninger.

SE VIDEO: Vinduer ble blåst ut i meteorregn i den tynt befolkede byen som ligger rundt 1500 kilometer fra Moskva.

SISTE NYTT

Siste nytt