NRK Meny
Normal

20 IS-mistenkte tatt før G20-møte i Antalya

Tyrkisk politi har pågrepet 20 personer som er mistenkt for å være IS-medlemmer i turistmagneten Antalya. Pågripelsene skjer en drøy uke for G20-toppmøtet i Antalya.

Antalya

ALANYA: Tyrkisk politi har pågrepet 20 antatte IS-sympatisører i blant annet denne byen, Alanya, i Antalya-provinsen, der verdens ledere samles til G20-toppmøte i midten av november.

Foto: Det tyrkiske kultur- og turistdepartementet

20 personer er pågrepet og mistenkt for å være medlemmer av terrorgruppen Den islamske staten (IS) i provinsen Antalya på Tyrkias sørkyst, melder nyhetsbyrået Ihlas.

Politiet slo til mot flere adresser i Antalya-området, deriblant de populære feriebyene Side og Alanya, og utførte razziaer samtidig natt til fredag.

Politiaksjonen og pågripelsene skjer en drøy uke før verdensledere samles til G20-toppmøte i Antalya. Blant lederne som har meldt sin ankomst til toppmøtet, er USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Feridun Sinirlioglu

FLERE PÅGRIPELSER: Tyrkias utenriksminister Feridun Sinirlioglu opplyser at flere trolig vil bli pågrepet fram mot G20-toppmøtet i Antalya neste uke.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters/NTB Scanpix

– Flere vil bli pågrepet

Politiet beslagla datautstyr og andre bevis som tyder på at de arresterte har IS-tilknytning. Ifølge tyrkiske medier skal de mistenkte IS-medlemmene hatt tett kontakt med IS-krigere i Syria og Irak.

Tyrkias utenriksminister Feridun Sinirlioglu opplyser at flere trolig vil bli pågrepet fram mot møtet.

– Vi har planer om å slå til militært mot dem de neste dagene, sier han.

Antalya omtales som selve perlen på den Tyrkiske rivieraen, og hit strømmer turister fra både inn- og utland. Ifølge det tyrkiske kultur- og turistdepartementet ferierte 8,7 millioner turister i Antalya-området i 2014.

Obama og Merkel til Antalya

VERDENSLEDERE: Blant lederne som har meldt sin ankomst til toppmøtet i Antalya, er USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters/NTB Scanpix

Offensiv mot IS

Tyrkia har sluttet seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS og pågrepet flere hundre IS-sympatisører etter angrepet i Suruc på forsommeren. IS står også angivelig bak angrepet mot en fredsmarsj i Ankara i oktober, der 102 mennesker ble drept og 500 såret.

Vestlige allierte og kurdere i Tyrkia har i flere år beskyldt tyrkiske myndigheter for å være passiv i kampen mot IS. Noen anklager til og med myndighetene for å stå i ledtog med ekstremistene.

Den tyrkiske lunkenheten har trolig sin bakgrunn i at Tyrkia har støttet opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad, og at kurdisk separatisme og en mulig kurdisk stat langs grensa anses som en verre trussel enn IS.

Den tyrkiske regjeringen har avvist alle beskyldninger om at Tyrkia i det stille har støttet IS-ekstremister.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt