20 års fengsel for indisk guru – opptøyer ventet

En sikkerhetsstyrke på 30.000 holder vakt i en rekke byer og landsbyer i den indiske delstaten Haryana etter at en populær guru og sektleder er dømt til 20 års fengsel for voldtekter av to tilhengere.

India Spiritual Guru Trial Gurmeet Ram Rahim

Den indiske guruen og sektlederen som kaller seg Gurmeet Ram Rahim Singh er funnet skyldig i voldtekt. I dag skal ha få sin dom og politiet frykter opptøyer.

Foto: Tsering Topgyal / AP

INDIA-CRIME-GURU

En av de 250 som ble skadet da det brøt ut opptøyer etter at guruen deres ble kjent skyldig i voldtekt. Nå får hun behandling på et sykehus i Panchkula.

Foto: MONEY SHARMA / AFP

Da guruen og sektlederen Gurmeet Ram Rahim Singh fredag ble kjent skyldig i voldtekt mot to kvinner, brøt det ut opptøyer i Panchkula nordvest for hovedstaden New Delhi. 38 personer ble drept og over 250 skadd.

Mandag kom straffeutmålingen i saken. Det ble først meldt at Singh var dømt til 10 år i fengsel.

Mandag ettermiddag melder Abhishek Dayal i påtalemyndigheten at det riktige er 10 års fengsel for hver av voldtektene, altså 20 års fengsel totalt.

– Han har blitt dømt til 10 pluss 10 år, altså 20 år i fengsel. Jeg sitter med dommen og detaljer om straffen, sier Dayal til nyhetsbyrået AFP.

Frykter nye opptøyer

Myndighetene har utplassert et mannskap på totalt 30.000 politifolk og halvmilitære styrker i flere byer og landsbyer for å hindre nye opptøyer i forbindelse med straffutmålingen, opplyser delstatens politisjef BS Sandhu.

Byen Rohtak, der Singh sitter varetektsfengslet, er nærmest avsperret i frykt for at det også der skal bryte ut opptøyer i regi av Singhs tilhengere. Myndighetene har innført portforbud i byen Sirsa, der flere titusener av Singhs tilhengere oppholder seg ved sektens hovedkvarter.

Beredskapen er også skjerpet i nabodelstaten Punjab og i New Delhi, og over 900 tilhengere av sekten, blant dem flere ledere, er pågrepet av politiet for å hindre ytterligere vold.

India Spiritual Guru Trial

30 000 politifolk og halvmilitære styrker er utplassert for å hindre opptøyer i den indiske delstaten Haryana.

Foto: Manish Swarup / AP

50 år gamle Singh leder Dera Sacha Sauda, en interreligiøs sekt som ble etablert i 1948. Sekten hevder selv å ha 60 millioner tilhengere i India og i utlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt