NRK Meny
Normal

20-åring stjal venninnens pass og dro til Syria via Norge

En ung kvinne fra Minnesota i USA skal i august ha stjålet en venns pass og reist til Syria via Oslo.

En opprørsoldat i Aleppo

I snart 4 år har borgerkrigen rast i Syria og over 9 millioner mennesker er på flukt og over 200.000 mennesker har mistet livet. Samtidig så kommer mange utenlandske fundamentalister til landet for å slutte seg til Den islamske stat (IS).

Foto: STRINGER / Reuters

Det melder flere amerikanske medier.

Stjal pass

Den somaliske kvinnen dro fra hjembyen St. Paul til Amsterdam før hun landet i Oslo. Der hun tok kontakt med familien hjemme i Minnesota og fortalte at hun var på vei til «Sham», et uttrykk som brukes for å beskrive området i Midtøsten som består av Syria og de vestlige delene av Irak, gjerne de områdene som i dag kontrolleres av Den islamske stat (IS).

Hun er ikke amerikanske statsborger og hadde derfor heller ikke et amerikansk pass.

Ifølge amerikanske påtalemyndigheter så stjal den 20 år gamle kvinnen passet til en venn i august, og de har ingen indikasjoner på at hun har returnert tilbake til USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Stort miljø

Amerikanske myndigheter har i flere år sett med bekymring på hvordan ungdommer fra det somaliske miljøet i Minneapolis-området har sluttet seg til den militante islamistgruppen Al-Shabaab i Somalia.

I forrige uke ble to unge menn av somalisk opphav i Minnesota siktet for å støtte IS.
FBI har lenge holdt øye med det somaliske miljøet i Minnesota, vel vitende om at en rekke ungdommer har funnet veien derfra til Syria og IS.

FBI-sjef James Comey opplyste i november at minst 150 amerikanere har reist til Syria for å kjempe med IS og andre opprørsgrupper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt