Rodney King ble et symbol for spenningen mellom ulike etniske grupper i USA i begynnelsen av 90-tallet.
Episoden i mars 1991, der politifolk banket løs på ham, ble videofilmet. Opptaket skapte voldsom harme i den svarte befolkningen. Bildene viser hvordan King ble dratt ut av bilen sin og slått av politifolkene etter at han hadde nektet å komme ut og la seg teste for kjøring i påvirket tilstand.
Opptaket viste at Rodney King var ubevæpnet, at han ikke gjorde motstand, og at politivolden virket uprovosert.
(Artikkelen fortsetter etter bildet)
Det kontroversielle opptaket ble gjort av George Holliday, som ble vitne til hendelsen fra sin balkong.
Foto: George Holliday / ApForfalsket politirapportene
De fire politimennene ble tiltalt for overdreven voldsbruk i tjenesten og for å ha forfalsket politirapportene.
I rettssaken hevdet politimennene at de hadde grunn til å tro at Rodney King kunne være voldelig, og at det derfor var nødvendig å bruke vold.
Harmen gikk over til raseri da tre av de fire politifolkene sensasjonelt ble frifunnet 29. april 1992.
Over ett år senere ble to av de fire politibetjentene dømt til 30 måneders fengsel for å ha brutt Kings borgerrettigheter. Og politiet i Los Angeles ble senere dømt til å betale King 3,8 millioner dollar i erstatning.
Mange drept i opptøyer
Til sammen 53 personer ble drept i voldsbølgen som rullet over Los Angeles etter frifinnelsen. Det ble gjort materiell skade for 1 milliard dollar, som tilsvarer 5,75 milliarder kroner.
I dag frykter folk i de sørlige bydelene i Los Angeles, der Rodney King-dramaet utspant seg, fortsatt gjengvold og annen kriminalitet. I byen som helhet er tallet på drap redusert med 73 prosent og den samlede voldskriminaliteten med 70 prosent siden 1992, men frykten består.
– Fattigdommen og håpløsheten er ikke borte, sier Yasser Amman, lederen for en klinikk som muslimske legestudenter opprettet etter Rodney King-opptøyene. Viseborgermester Larry Frank peker på en arbeidsledighet på opp til 60 prosent som bakgrunn for mangelen på håp.
Har tilgitt politiet
Rodney King sier han fortsatt har respekt for politiet.
Foto: DANNY MOLOSHOK / ReutersKing sier han har tilgitt politibetjentene som banket ham opp.
– Jeg har tilgitt dem fordi Amerika har tilgitt meg for så mye og gitt meg mange sjanser, sier han.
– Folk får en ny sjanse, og jeg har fått en ny sjanse, legger han til. King hadde selv et rulleblad og hadde flere ganger vært i kontakt med politiet før den skjebnesvangre kvelden.
– Jeg har stor respekt for politiet. Mange av dem har gjort mye gjennom årenes løp for å rette opp skaden de forvoldte meg. Ikke alle politifolk er dårlige, sier han.
Opptatt av Trayvon-saken
King selv vil heller snakke om dagsaktuelle saker enn om det han opplevde for 20 år siden. Trayvon Martin-saken har ført til at rasedebatten på nytt blusset opp i USA.
King har stor medfølelse med Martins etterlatte.
– Han var jo en guttunge, bare en guttunge, sier King til CNN.
– Familien hans fortjener rettferdighet, og det bør de få selv om det betyr at visse lover og regler må endres, tilføyer han.
- Les: