NRK Meny
Normal

1,8 millioner barn rammet på Filippinene

Tre uker etter at tyfonen Haiyan rammet Filippinene er situasjonen fortsatt dramatisk for mange av dem som ble rammet,

Barn på Filippinene

Barn i kø for å få utdelt mat i en til dels ødelagt barnehage i Basey på Filippinene torsdag 28. november. Barnehagen brukes som et senter der barn som ble rammet av tyfonen får terapi.

Foto: Bullit Marquez / AP

Antall døde etter tyfonen Haiyan har nå steget til 5560, opplyser filippinske myndigheter torsdag. I tillegg til er 1757 mennesker savnet, mens 26.136 personer er skadet etter tyfonen.

Fortsatt mangler den fulle og hele oversikt over hvor mange som er rammet, men FN opplyser at så mange som 14 millioner mennesker ble rammet av uværet. 1,8 millioner barn har mistet sine hjem.

FNs barneorganisasjon UNICEF og Verdens helseorganisasjon WHO har nå startet storstilte vaksineprogrammer rettet mot barna for å beskytte dem mot meslinger og polio.

Vaksineprogrammet startet opp denne uken med at 30.000 barn har blitt vaksinert i Tacloban, en av byene som ble hardest rammet.

– Barna i Tacloban trenger all den beskyttelsen de kan få nå. Sykdom er et stille rovdyr, men vi vet hvordan vi skal forhindre det og vi vil gjøre alt vi kan, sier UNICEFs nødhjelpskoordinator Angela Kearney til nyhetsbyrået AFP.

Målet er at 500.000 barn skal vaksineres gjennom programmet som dekker flere titalls ødelagte byer på øyene Leyte og Samar, øyer som allerede før tragedien var blant de fattigste på Filippinene.

Artikkelen fortsetter under bildet,

Fire foreldreløse søsken

Fire søsken som mistet sine foreldre da tyfonen rammet dem, fotografert på verandaen til en slektnings hjem i Burauen i Filippinene. Fra venstre Richard Chris Negru (12), Shylyny Therese Negru (15), Rainier Aaron Dacuno (3) og Richard Aaron Dacuno (6).

Foto: David Guttenfelder / AP

Mistet begge foreldrene

Mens hundretusener er truet av sykdommer, må hjelpeorganisasjonene også ta seg av barn som har mistet sine foreldre.

Shylyny Therese Negru og lillebroren

15 år gamle Shylyny Therese Negru med en tre år gamle lillebroren, Rainier Aaron Dacuno, på fanget.

Foto: David Guttenfelder / AP

15 år gamle Shylyny Therese Negru er en dem som har fått livet snudd opp ned av tyfonen.

For tre uker siden bodde hun sammen med foreldrene og sine fire søsken i Tacloban, den aller hardest rammede byen på Filippinene.

Nå bor hun hos en grandtante i Burauen, 40 kilometer fra Tacloban, etter at moren, faren og en av søsknene mistet livet i Haiyans herjinger.

– Vannet var så sterkt. Også vinden og regnet. Huset vårt ble skåret i to, forteller hun til nyhetsbyrået Ap.

Hun forteller om tragedien mens hun tørker en tåre. På fanget har hun den yngste av småsøsknene, tre år gamle Rainier. De to har vært uadskillelige siden tyfonen rammet familien.

Shylyny forteller at hun klatret opp til taket i familiens hus da vannet begynte å stige. Hun og brødrene klynget seg til ledninger og alt annet de kunne få tak i.

– Jeg så at moren min var rett ved siden av meg, men da jeg snudde meg igjen var hun borte, sier 15 år gamle Shylyny.

For tre uker siden var hun eldst i en søskenflokk på fem, men fortsatt en barn. Nå hviler ansvaret på henne. Drømmen er fortsatt å bli journalist eller regnskapsfører, men tankene er andre steder.

– Det har ikke noe å si at vi har mistet alt, bare vi kan ha foreldrene våre her sier hun. Shylyny forstår at foreldrene er døde, men ønsker bare å finne likene deres slik at de kan få en ordentlig grav.

30 milliarder og ti år

Shylyny og søsknene hennes må regne med å leve i ruinene etter Haiyan i lang tid,

Bare i Tacloban er 90 prosent av byen ødelagt. Eksperter sier at gjenoppbyggingen vil ta lengre tid og koste mer penger enn gjenoppbyggingen i den indonesiske Aceh-provinsen etter tsunamien i 2004.

– Geografisk er de enorme ødeleggelsene etter katastrofen er uten sammenligning de største i Den asiatiske Stillehavsregionen. De er mye, mye større enn etter tsunamien i Aceh, sier koordinator for kriseforebyggelse og gjenoppbygging ved FNs utviklingsprogram UNDP: Sanny Jegillos, til nyhetsbyrået Reuters.

Gjenoppbyggingen i Aceh etter tsunamien tok åtte år og kostet rundt sju milliarder dollar, drøyt 41 milliarder norske kroner.

De foreløpige anslagene fra regjeringen på Filippinene er at gjenoppbyggingen vil ta ti år og koste 5,7 milliarder dollar, vel 33 milliarder norske kroner.

I tillegg til å bygge opp igjen boliger, er det store områder som må renskes for søppel og andre rester som tyfonen har spredt.

FNs matvareprogram FAO sier at 370.000 mål dyrket mark og 80 kilometer vanningskanaler må ryddes opp.

En av arkitektene som er involvert bruker sterke ord for å beskrive situasjonen.

– Det som nå diskuteres i Det nasjonale boligdirektoratet er at det vil ta ti år å bygge opp igjen. Så enkelt er det ikke. Det er som å bygge opp et nytt land, sier Sonny Rosal, lederen for Filippinenes forente arkitekter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt