Hopp til innhold

1900 drept i «narkokrig»: – Innbyggere hyller det fordi de har en reell frykt

Hver dag har det vært rundt 36 narkotikarelaterte drap på Filippinene etter at Rodrigo Duterte overtok som president for sju uker siden. – Presidenten er populær fordi innbyggere har en reell frykt for å bli utsatt for kriminalitet, sier norsk professor.

Rodrigo Duterte

Filippinenes president Rodrigo Duterte er i gang med sin krig mot narkotika og annen kriminalitet.

Foto: LEAN DAVAL JR / Reuters

Flere enn 1900 mennesker, eller rundt 36 personer hver dag, er drept i forbindelse med «narkotikakrigen» på Filippinene som president Rodrigo Duterte gikk til valg på, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Duterte har bedt politiet og vanlige innbyggere om å drepe narkotikaselgere, andre kriminelle og rusmisbrukere, og har advart lovgivere om at de kan bli drept dersom de forsøker å stanse arbeidet.

Landets nasjonale politisjef, Ronald dela Rosa sier at over 700 narkolangere og brukere er drept i politioperasjoner siden 1. juli. Han sier at det ikke er en uttalt politikk å drepe brukere og langere, og at politiet fortsatt etterforsker rundt 1100 av drapene.

– Vi er ikke slaktere, sier dela Rosa.

700.000 meldt seg til politiet

Sosialantropolog Arne Røkkum

Sosialantropolog Arne Røkkum har gjennomført flere feltstudier på Filippinene.

Foto: Privat

President Duterte går under kallenavnet «strafferen» og gikk til valg med lovnader om å utrydde narkotikakriminaliteten og annen kriminalitet i landet innen seks måneder.

Han har advart kriminelle om at de risikerer å bli drept dersom de ikke melder seg til politiet.

Rundt 700.000 kriminelle har under Duterte sin periode meldt seg til politiet, ifølge del Rosa. Han sier det har vært en generell nedgang i kriminalitet i landet, hvis man ser bort fra antall drap, som har økt. ​

– Majoriteten støtter presidenten

Utenfor senatet sto mange av presidentens tilhengere mandag og hyllet presidenten og dela Rosa for krigen mot narkokriminalitet.

Professor i sosialantropologi, Arne Røkkum ved universitetet i Oslo sier at majoriteten på Filippinene støtter presidentens kamp.

– Duterte er en politisk «freak» som gir løfter om at han skal bryte ned maktkonstellasjonene på Filippinene. Den store majoriteten av filippinere føler det er rett mann på rett plass, til og med de som ikke har stemt på ham, sier Røkkum.

Filippinene

Politiet på Filippinene etterforsker et drap i Manila på en angivelig narkotikalanger som hadde ansiktet dekket med tape og med et pappskilt hvor det sto 'Jeg er en langer'. Flere hundre mennesker har dødd etter at president Rodrigo Duterte vant presidentvalget på Filippinene og lovet å utrydde narkotikakriminalitet innen seks måneder ved å drepe kriminelle.

Foto: NOEL CELIS / Afp

– Har en reell frykt

FN har anklaget Duterte for brudd på folkeretten, men det er ingenting som tyder på at det er segmenter i det filippinske samfunnet som er skeptiske til presidenten.

– Han ble nylig valgt og det er for tidlig å se om det bygger seg opp en stor og klar opposisjon. Innbyggerne på Filippinene har en realistisk frykt for å bli offer for kriminalitet, de ser at det skjer, og kjenner det på kroppen. Det er ikke en overdreven frykt, sier Røkkum.

Kriminalstatistikken på Filippinene speiler ikke virkeligheten, sier Røkkum. Filippinerne vet at det er mye mer kriminalitet i landet enn det som blir rapportert, og derfor tolererer de det, sier han.

– Det er ikke tvil om at det er mye våpen på gata og i nabolagene, åpne oppgjør, og mye underrapportering. Dette vet folk, og derfor er terskelen nå så høy for å holde ro og orden.

Griller politiet

En av presidentens kritikere, senator Leila de Lima, startet mandag en to dager lang utspørring i kongressen der hun skal grille toppfolk i politiet og anti-narkotikastyrkene om drapsøkningen.

– Bekymringen min dreier seg ikke bare om økningen i antallet rapporterte drap fra politiet. Det som er særlig urovekkende, er at denne kampen mot narkotika ser ut til å gi folk en unnskylding til å drepe uten å risikere straff, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt

Viktig demning skal vere sprengd i Ukraina: – Vil nå kritisk nivå innan fem timar

Ukraina melder at russiske styrkar har sprengt Kakhovka-demninga i Kherson-regionen natt til tysdag. Russland stadfestar at den er skada.