Hopp til innhold

19 drept i Irak-demonstrasjoner

Flere tusen irakere inspirert av demonstrasjonene i andre arabiske land, tok fredag til gatene for å protestere mot korrupsjon og dårlige statlige tjenester.

Demonstrasjoner i Irak

Irakerne demonstrerer mot utbredt korrupsjon og mangelen på det aller nødvendigste av mat og drikke.

Foto: ATEF HASSAN / Reuters

Demonstrasjonene i Irak skjedde over hele landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er også meldt om sporadiske sammentrefninger mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Store demonstrasjoner ble avholdt i flere land i Midtøsten i dag:

  • I Libya sier vitner at soldater åpnet ild mot demonstranter i Tripoli, og myndightene slår hardt ned på alle protster. Minst fem personer er meldt drept.
  • En av de største demonstrasjonene til nå skjedde i dag i Jemens hovedstad Sanaa. Både anti- og pro-regjeringen-demonstranter tok til gatene.
  • På Tahrir-plassen i Kairo i Egypt feiret man i dag at det er to uker siden president Hosni Mubarak gikk av.
  • Flere tusen personer deltok i en markering i Manama for sørge de som er drept i demonstrasjonene i Bahrain.
  • Over 3000 personer deltok i de største demonstrasjonene til nå i Amman i Jordan.
  • Det var også ventet demonstrasjoner i Ramallah på Vestbredden.

«Vredens dag»

Minst 19 personer skal være drept og mange skadet i det som kalles «Vredens dag» i Irak. Demonstrantene har forsøkt å overta bygninger som tilhører myndighetene.

De mest voldelige sammenstøtene fant sted i de urolige områdene Hawija og Mosul i det oljerike nord, og i det sørlige oljeområdet Basra.

Statsminister Nuri al-Maliki hadde på forhånd advart demonstrantene om at opprørere fra Al Qaida kunne komme til å angripe dem, men det er ikke meldt om slike hendelser.

Hvor er oljepengene?

Åtte år etter starten på den USA-ledede invasjonen som endte med at dikatatoren Saddam Hussein ble styrtet, står fremdeles utviklingen i stampe og irakerne klager over mangel på vann, mat, energi og arbeid.

Den arabiske verdenen har eksplodert i protester som har som mål å styrte lengesittende ledere, og har lykkes i Tunisia og Egypt. De har også krevd frie valg.

I Irak er det først og fremst mangelen på det aller nødvendigste og den utbredte korrupsjonen som det demonstreres mot. De ber om reformer, ikke regimeskifte.

Irak blir av Transparency International rangert som det fjerde mest korrupte landet i verden.

Frustrasjonen har økt i det krigsslitne landet, som sitter på store mengder olje og har potensialet til å bli en stor oljeleverandør. Men på bannere som bæres av demonstrantene, kan man lese: «Hvor er min andel av oljepengene?»

Sårede over hele landet

I Mosul ble seks personer drept og 21 skadet i kampene da demonstrantene forsøkte å sette fyr på en bygning. Det eksploderte også en bombe inne i folkemengden, ifølge Washington Post.

Demonstrantene forsøkte også å sette fyr på en bygning i Hawija, i nærheten av Kirkuk. Minst tre personer ble drept i sammenstøtene, ifølge Washington Post.

Det er også meldt om drepte og sårede i kamper i Falluja, Sulaiman Pek, Nassiriya og Khaldiya. Til sammen 19 personer skal være drept.

På Tahrir-plassen i Bagdad brøt det ut mindre kamper da demonstrantene forsøkte å ta seg til den grønne sonen, der det står en rekke regjeringsbygninger.

Statsminister Maliki har sagt at han aksepterer irakernes rett til å demonstrere, men advarte dem mot å delta i protestene fredag på grunn av den mulige volden fra Al Qaida og medlemmer fra Saddams forbudte Baath-parti.

SISTE NYTT

Siste nytt