NRK Meny
Normal

19 omkom da buss kjørte av bro i Sør-Afrika

Nok en stygg trafikkulykke rystet Sør-Afrika i går. Ifølge vitner kjørte sjåføren langt over fartsgrensen. Manglende respekt for trafikkregler og dårlig vedlikhold av kjøretøy gjør Sør-Afrika til et av verdens minst trafikksikre land.

South Africa Bus Accident

Bussen kjørte av broen og landet på siden. Flere passasjerer skal ha havnet under bussen.

Foto: Ap

Ulykken fant sted mandag morgen lokal tid, 35 kilometer sør for Johannesburg.

– Bussjåføren senket ikke farten da han svingte inn til broen. Han kjørte for fort og mistet kontrollen, sier Elizabeth Xaba, overlevende etter bussulykken, til den sørafrikanske avisen Beeld.

Det var flere vitner som uttalte at sjåføren ikke gjorde noe forsøk på å senke farten på vei inn i svingen.

– Bussen landet på siden

I den påfølgende avkjøringen mistet 19 mennesker livet. 54 andre ble skadet - tre kritisk, 18 alvorlig og 33 lettere. Minst 74 mennesker var ombord på bussen da ulykken inntraff.

Sjåføren, som selv var blant de omkomne, mistet kontrollen over bussen, som kjørte rett gjennom gitteret på broen. Den falt fem meter ned og landet på siden.

– Flere av passasjerene havnet under bussen og det var også mye gjørme i området, sier en talskvinne for ambulansepersonellet som var først på stedet. Hun beskriver oppgaven for redningsmannskapene som svært vanskelig.

Blant de farligste veiene i verden

Sør-Afrikas samferdselsminister Ben Martins besøkte tirsdag ulykkesstedet og det nærliggende sykehuset, hvor flere av ofrene blir behandlet.

– Ingen midler skal bli spart i etterforskningen av denne fryktelige ulykken, sa han.

Han oppfordret folk til å være forsiktig i trafikken og stå sammen med regjeringen om å oppfylle målet i FNs tiår for trafikksikkerhet om å redusere trafikale dødsfall med 50 prosent verden over.

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon har bare Cookøyene og Libya flere registrerte trafikkdødsfall per innbygger enn Sør-Afrika.

Til tross for god infrastruktur er veiene i landet regnet blant verdens farligste. Over 13 000 mennesker dør i trafikkulykker i Sør-Afrika hvert år. Svært mange av ulykkene skyldes hodeløs kjøring og dårlig vedlikeholdte kjøretøy.

Barn mest utsatt

Statistikk viser også at det hver dag dør tre barn i landet som følge av trafikkuhell.

Dårlig planlagt utbygging rundt omkring i landet er en av hovedgrunnene. Det er vanlig at høyt trafikkerte motorveier skiller store boligområder fra skole og andre offentlige tjenester.

Det er få fotgjengeroverganger, brooverganger og trafikklys, spesielt i fattige områder.

Tall fra landets Road Traffic Management Corporation (RTMC), Sør-Afrikas svar på Statens vegvesen, viser at barn under 15 år er den største risikogruppen i trafikken.

2010 ble Nelson Mandelas oldebarn drept i en trafikkulykke. Den elendige trafikksituasjonen i landet truet da med å kaste lange skygger over landets arrangement av Fotball-VM det året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt