184 arrestert i pedofili-ring

Politiet i flere europeiske land har arrestert 184 mistenkte medlemmer av det som kan være verdens største nettverk av pedofile overgripere. Også nordmenn kan ha vært involvert.

Rob Wainwright fra Europol

Europol-sjef Rob Wainwright opplyste på en pressekonferanse onsdag at trolig verdens største nettverk av pedofile overgripere er avslørt.

Foto: Peter Dejong / Ap

Det opplyser politiorganisasjonen Europol på en pressekonferanse i dag.

Arrestasjonene har skjedd i en rekke forskjellige land, og 230 barn skal ha blitt reddet slik at de ikke risikerer nye overgrep. Nettverket erbygd opp rundt et nettsted med servere i Nederland.

LES OGSÅ: Nordmann vil stanse sexturisme med ny kampanje

LES OGSÅ: Nordmann pågripen for overgrep mot born i Gambia

70.000 tilknyttet

Etterforskningen av saken har pågått i tre år, opplyste Europol-sjef Rob Wainwright onsdag. Saken er etterforsket under kodenavnet «Operasjon Redning».

I tillegg til de pågrepne er flere hundre mistenkte identifisert i Storbritannia, USA, Australia, New Zealand og Brasil. I alt kan mer enn 70.000 vært tilknyttet nettverket, melder Sky.

– 670 mistenkte er identifisert, og 184 er allerede arrestert, for overgrep mot 230 barn, sa Wainwright på pressekonferansen i Haag onsdag.

Europol-sjefen sier at aksjonen har vært en av de mest suksessfulle i sitt slag på flere år. Han forventer flere arrestasjoner i tiden fremover.

Den eldste av de mistenkte er en 84 år gammel spansk mann. Det skal være minst en kvinne blant de arresterte. De fleste av de mistenkte skal ha forgrepet seg mot barn i sine egne nærmiljø.

En av de arresterte i Spania har jobbet som instruktør på sommerleirer for barn, og politiet mistenker at han kan ha misbrukt over 100 barn i løpet av fem år.

LES OGSÅ: Avslører pedofile i TV-program

LES OGSÅ: - Homofili er årsak til pedofili

34 norske adresser

Kripos fikk i saken forespørsel om å sjekke 34 norske internettadresser, men saken resulterte i at ingen kunne pågripes i Norge.

– Norge ble kontaktet og fikk oversendt 34 norske IP-adresser. Men adressene lot seg ikke spore fordi dataene var blitt slettet på det tidspunktet. Det har sammenheng med at data skal slettes innen 21 dager i Norge. Dermed kunne ikke norsk politi gjøre noe med denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kirkegaard i Kripos til NTB.

Europol opplyste på pressekonfearsen i dag at nettverket framsto som et lovlig diskusjonsforum der medlemmer lett kunne komme i kontakt med hverandre. Etter å ha opprettet kontakt seg imellom, har medlemmene dretter benyttet blant annet e-post til å utveksle bilder og filmer av overgrep mot barn.

LES OGSÅ: Polen kastrerer pedofile

LES OGSÅ: Døde i bunnløs gjeld

LES OGSÅ: Stor politiaksjon mot barneporno