18 drept i narkooppgjør i Mexico

Minst 18 personer ble drept i en skuddveksling mellom rivaliserende narkogjenger i den mexicanske delstaten Tamaulipas, opplyser myndighetene.

Marcos Carmona Hernandez

Zeta-leder Marcos Carmona Hernandez ble arrestert mandag.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

Skytingen skjedde tidlig mandag. Delstatsmyndighetene i Tamaulipas opplyser på sin nettside at det var «en konfrontasjon mellom to kriminelle gjenger i sentrum av byen Abasolo, og 18 personer ble drept».

Tamaulipas ligger på grensen mot den amerikanske delstaten Texas, og har for narkogjengene mange lukrative smuglerruter. Det siste året har volden eksplodert i oppgjørene mellom gjenger som ønsker å kontrollere området.

Ifølge nyhetsbyrået AFP var mandagens blodige oppgjør mellom de en gang allierte gjengene Gulf og Zeta.

Lederen innrømmer samarbeid

Den antatte lederen av Zeta, Marcos Carmona Hernandez, aka «El Cabrito», ble arrestert mandag, og skal siden har innrømmet overfor politiet at hans kartell har en slags formell våpenhvile med tre andre karteller: Juarez, Beltran Leyva og Arellano Felix.

Hernandez ble arrestert i den sørlige delstaten Oaxaca, opplyser lederen for det føderale narkotikapolitiet, Ramon Pequeno.

Hernandez skal ha tatt over Zetas operasjoner i Oaxaca etter at hans antatte forgjenger, Flavio Mendez Santiago, ble arrestert 17. januar i år.

Ifølge Pequeno er Hernandez mistenkt for flere tilfeller av bortføringer og drap, og skal ha flere personer i maktposisjoner på lønningslisten.

Fire med felles fiende

Politisjefen håper at innrømmelsen om ikkeangrepspakten mellom Zeta og de andre kartellene kan gi politiet ny innsikt i hvordan narkobandene opererer.

Men innrømmelsen er trolig bare en bekreftelse på virkeligheten mer enn noe som kan forandre arbeidet for politiet. De fire gjengene som har våpenhvile, har en felles fiende: det mektige kartellet Sinaloa, som ledes av Joaquin «El Chapo» Guzman - en av verdens mest ettersøkte menn.

Zeta var en gang en gruppe snikmordere soom kunne leies, og som nå selv har blitt en mektig gjeng. De kjemper nå, med dødelig resultat, en krig mot en av sine tidligere arbeidsgivere, Gulf, i det nordøstlige Mexico.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt