18 biler står bom fast frem til september

Parkeringshuset P-snurran i Stockholm var Skandinavias første automatiske parkeringshus. På grunn av teknisk feil får ikke 18 bileiere bilen sin ut før langt ut i september.

P-snurran i Rörstrandsgatan i Stockholm

P-snurran i Rörstrandsgatan i Stockholm var det første automatiske parkeringshuset i Skandinavia.

Foto: Creative Commons

Parkeringshuset åpnet i 2003 og ble spådd til å være en modell til etterfølgelse.

Det automatiske parkeringshuset har 46 plasser og ligger i Vasastan i svenske hovedstaden.

Fordelen med et automatisk parkeringshus er at det krever 40 prosent mindre areal enn tradisjonelle parkeringshus og slik sett er svært egnet å bygge i trange bydeler med behov for parking, ifølge Stockholm parkering.

Det runde, rosa huset består av fire etasjer. Bilene som skal parkere kjører inn i p-husets entréhall, løftes opp på en slede og flytter den til en ledig plass.

29. juli ble imidlertid styringssystemet slått knockout som følge av overbelastning i strømnettet. Siden har biler verken kommet inn eller ut, skriver avisen Mitti.

Innestengt i parkeringshuset står de 18 bilene som stod der da strømmen gikk. Og der vil de trolig bli stående helt frem til andre halvdel av september. Styringssystemet er italiensk, og svenskene må nå vente på en tekniker som kan komme fra Italia og forsøke å løse opp i de tekniske flokene.

– Dette er den største driftsstansen siden P-snurren ble tatt i bruk for 15 år siden, sier Christian Rockberger, som er leder for Stockholm parkering til avisen.

Parkeringsselskapet har tilbudt de uheldige bileierne leiebil som bilerstatning i ventetiden, og de får også parkere gratis i ett av byen andre parkeringshus.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt