18-åring hjalp USA i Foley-redningsaksjon

BRUSSEL (NRK): En belgisk 18-åring skal ha vært sentral informant for amerikansk etterretning i forkant av operasjonen for å forsøke å redde den amerikanske journalisten James Foley.

Journalist James Foley i Syria

Journalist James Foley ble forsøkt frigitt tidligere i år med hjelp og informasjon fra en belgisk 18-åring.

Foto: Manu Brabo / Ap

18-åringen satt flere uker i samme fangecelle som amerikaneren, som ble halshugget i forrige uke.

Ville reise hjem

Jejoen Bontinck likte å spille inn dansevideoer og være sammen med venner hjemme i Antwerpen. Men det var før han dro til Syria i februar i fjor for å delta i borgerkrigen.

Ifølge faren ble han overtalt at den ekstreme islamistgruppa «Sharia4Belgia» til å dra for å kjempe mot Assad-regimet. Belgia er det landet i Europa som rekrutterer flest jihadister i forhold til folketallet.

Men da han ønsket å dra hjem ble han satt i fangenskap av den ytterliggående opprørsgruppa Den islamske staten, IS. I tre uker i fjor sommer satt han sammen med Foley og en annen amerikansk journalist, John Cantlie.

Inngikk avtale

De inngikk en avtale om å kontakte hverandres familier hvis en av dem ble satt fri. Bontinck gjorde som han lovet etter at han slapp ut og reiste tilbake til Belgia i oktober i fjor. 18-åringens advokat Kris Luyckx forteller denne uka at det var første gang journalistens familie fikk livstegn fra Foley.

Selv ble 18-åringen arrestert etter at han kom hjem til Antwerpen og varetektsfengslet, mistenkt for å ha deltatt i en terrorgruppe. Han ble senere satt fri med meldeplikt.

Advokaten hans, Kris Luyckx, avslører også at amerikansk etterretning var interessert i opplysninger etter at han kom tilbake. Bontinck ble avhørt flere ganger slik at de kunne kartlegge hvor Foley var.

Opplysningene skal ha vært svært viktige. I sommer slo amerikanske spesialstyrker til for å redde James Foley og andre gisler. Operasjonen var mislykket.

SISTE NYTT

Siste nytt