NRK Meny
Normal

178 journalister angrepet i Brasil på ett år

Politiet står bak nesten alle tilfellene av vold mot journalister i Brasil det siste året, ifølge det brasilianske journalistforbundet.

Rodrigo Abd

Ap-fotograf Rodrigo Abd får behandling etter å ha blitt skadet av politiet i Sao Paulo 12. juni.

Foto: Nacho Doce / Reuters

Det brasilianske journalistforbundet ABRAJI har registrert 190 tilfeller der til sammen 178 journalister er angrepet i løpet av det siste året.

Demonstrant i Sao Paulo

Også vanlige demonstranter blir hardhendt behandlet av politiet i Brasil. Her blir en demonstrant lagt i bakken i Sao Paulo 12. juni i år.

Foto: Nelson Antoine / Ap

I de aller fleste av tilfellene er det militærpolitiet som står bak angrepene.

Militærpolitiet fungerer som opprørspoliti under demonstrasjoner i Brasil og nettopp under demonstrasjoner har mange av angrepene funnet sted.

– Politiet utøver fysisk vold eller truer journalistene. Folk er blitt slått med politikølle og sprayet med pepperspray i øynene, sier formannen i det brasilianske journalistforbundet, José Roberto de Toledo, til DR.

Mange av de angrepne journalistene arbeider for de største og viktigste mediene i Brasil. På listen over de angrepne er journalister fra medier som Globo News, Terra og Folha de Sao Paulo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet i Sao Paulo

Militærpolitiet i Sao Paulo gikk voldelig til verks mot en pressefotograf inne på en T-banestasjon under en demonstrasjon mot fotball-VM 12. juni.

Foto: v / Reuters

18 angrepet i juni

Bare i juni er 18 journalister blitt angrepet. I 16 av tilfellene er det politiet som står bak de voldelige angrepene, i ett var det sikkerhetsvakter fra Det internasjonale fotballforbundet FIFA og i ett av tilfellene var det demonstranter som angrep en journalist.

Demonstrasjoner i Sao Paolo

Demonstrantene satte fyr på søppel og andre gjenstander for å hemme trafikken under demonstrasjoner i Sao Paulo 12. juni.

Foto: NELSON ALMEIDA / Afp

En oversikt fra ABRAJI viser at det langt fra bare er journalister fra mindre kjente medieorganisasjoner som er angrepet.

12. juni i år ble de to CNN-journalistene Barbara Arvanitidis og Shasta Darlington angrepet av politiet i Sao Paulo.

Samme dag og i samme by ble også Rodrigo Apt fra nyhetsbyrået Ap angrepet av politiet.

Alle de 18 tilfellene av vold mot journalister som er skjedd i Brasil i løpet av juni har skjedd i byer som der kamper i det pågående fotball-VM går av stabelen.

Journalistforbundet ser på politiets behandling av journalister som et forsøk på at underminere pressen og ytringsfriheten.

– Vi driver ikke med denne registreringen for å skremme journalister ved å fortelle om risikoen ved å bruke ytringsfriheten. Det er for å sette press på politiet og demonstranter, så de lar journalistene være i fred, sier José Roberto de Toledo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt