174 norske borgere savnet i utlandet

Bare så langt i 2014 er 34 personer bosatt i Norge savnet, og etterlyst i utlandet. Dette viser nye tall gitt av Kripos.

Illustrasjon over 174 savnede nordmenn

Bare så langt i 2014 er 34 personer bosatt i Norge savnet, og etterlyst i utlandet. Dette viser nye tall gitt av Kripos.

Foto: NRK

I dag omtaler NRK den norske statsborgeren Ehsan Arjemandi og hans forsvinning i Pakistan sommeren 2009. Nye tall fra Kripos viser at 174 personer er etterlyst i utlandet per dags dato. De uoppklarte forsvinningssakene er registrert fra år 1984 og fram til i dag.

Av de 174 savnede, er asylsøkere og bortførte barn som er meldt savnet inkludert. Majoriteten av de savnede er menn. Så langt i 2014 er 34 savnede norske borgere etterlyst i utlandet.

Kripos fører en oversikt over saker der man antar at den savnede har dratt til utlandet, eller som er savnet på reise i utlandet. Sakene blir først meldt til norsk politi, før Kripos etterlyser de savnede via Interpol og Schengen.

Ehsan Arjemandi

Ingen vet hvor Ehsan Arjemandi er eller om han lever. Han ble trolig bortført da han var på reise i Balutsjistan i Pakistan.

– 16 personer har vært savnet i over ti år

– Kripos' rolle i dette er å bistå lokalt politi som eier sakene. Vår jobb er å etterlyse personene gjennom kanaler som er relevante, sier Maj Nordskaug, seniorrådgiver i Kripos og saksbehandler i Interpol.

Ifølge Kripos er tallene flytende, og kan variere fra uke til uke etter hvert som personer kommer til rette. Nordskaug sier at de fleste etterlysningene i utlandet avlyses i løpet av kort tid, og at de fleste sakene blir oppklart.

– Sakene blir avlyst med en gang personer kommer til rette, sier Nordskaug. Totalt er 548 personer i Norge savnet siden 1994 og fram til i dag, og 16 personer har vært savnet i over ti år.

10 prosent savnet i utlandet

Oslo politidistrikt tar imot rundt 750 anmeldelser på savnede personer i året. Mellom 10 og 15 prosent av sakene er knyttet til forsvinning i utlandet.

– Vi etterlyser både innenlands og utenlands. Vi ber Interpol, utenriksstasjoner, ambassader og utenlandsk myndighet om hjelp til å oppsøke boligområder, hoteller og flyplasser et cetera, sier Ole Eikrem, leder for savnet-gruppa ved Oslo politidistrikt.

Eikrem sier at mange av dem som etterlyses i utlandet, har reist frivillig.

– Hvis man ikke er etterlyst for en straffbar handling, eller stukket av fra en dom, har personen ofte reist frivillig. Grunnen til at man da blir meldt savnet er fordi noen her hjemme er bekymret for vedkommende og ønsker å komme i kontakt, sier Eikrem.

Det kan også være snakk om bortføringssaker eller psykiatri, ifølge Eikrem.

– Noen blir med den ene forelderen til et annet land, og kommer kanskje ikke tilbake igjen. En annen kategori er personer i psykiatrien som stikker fra institusjoner og som reiser til utlandet, sier Eikrem.

Bhatti fjernet fra savnetlisten

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti ble meldt savnet av familien i januar 2013.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

En av dem som for ikke lenge siden ble strøket fra Kripos' liste over etterlyste savnede i utlandet, er den mye omtalte norske statsborgeren og islamisten Arfan Bhatti.

Familien hans meldte ham savnet i utlandet ved Oslo politidistrikt i januar i fjor. Etter tips om at norskpakistaneren oppholdt seg i Pakistan, kontaktet Oslo-politiet pakistanske myndigheter.

– Vi tok kontakt med pakistanske myndigheter for å få hjelp i saken, sier Eikrem.

Oktober i fjor ble det bekreftet at han er i Pakistan, isolert i et fengsel, dømt til brudd på straffeloven i stammeområdene i landet.

Nordmann funnet etter ni år

For knappe to uker siden ble en savnet 44 år gammel nordmann funnet i Danmark etter ni år.

Politiet fant mannen da han forsynte seg fra en matkonteiner utenfor et hotell og konferansesenter i Fredericia på Jylland. Da de sjekket mannens identitet, løste politiet samtidig en ni år gammel etterlysningssak.

Mannen hadde oppholdt seg i Norge siden 2005, men hadde like før han ble funnet oppholdt seg i et skogsområde ved Fredericia.

Nordmannen var ikke etterlyst for noe kriminelt, men etterlyst fordi familien hans ikke hadde hørt noe fra ham.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt