17 personer bosatt i Sverige omkom i flystyrten i Iran

Blant dem som omkom i flystyrten i Iran var en 15 år gammel jente og foreldrene hennes som kom til Sverige i 2012. Svenske myndigheter krever en omgående og upartisk etterforskning.

Rescue team carries a body at the site where the Ukraine International Airlines plane crashed after take-off from Iran's Imam Khomeini airport, on the outskirts of Tehran

Redningsarbeidere jobber i området der det ukrainske passasjerflyet krasjet onsdag. Alle 176 om bord omkom, blant dem 17 bosatt i Sverige. Flere land hevder etterretning viser at flyet kan ha blitt skutt ned av et missil.

Foto: Wana News Agency / Reuters

Sverige utenriksminister, Ann Linde bekrefter at 17 personer bosatt i Sverige er blant de omkomne.

– De var alle noens barn, klassekamerat, venn eller kollega. Mine tanker går til de pårørende, skriver hun på Twitter, og legger til at Sverige krever en transparent etterforskning av hendelsen. De er klare til å bistå i arbeidet, skriver ministeren.

Ti av ofrene var folkeregistrert i Sverige, mens sju av ofrene var svenske statsborgere, opplyser svensk UD til Sveriges Radio.

Mistet bestevenninnen

Tre av de omkomne er en 15 år gammel jente og foreldrene hennes. De hadde bodd i Sverige siden 2012, men dro til Iran i juleferien for å hilse på slektninger, skriver Expressen.

Hjemme i Sverige sørger jevngamle Carina Antonyan over tapet av sin beste venninne som aldri dukket opp første skoledag etter ferien.

– Det var tomt uten henne. Jeg forventet at hun skulle sitte der ved skapene og vente på meg. Vi har skap ved siden av hverandre. Men jeg så at hun ikke var der. Det gjorde vondt i meg, sier Antonyan til den svenske avisen.

Hun og klassekameratene lurte på hvorfor venninnen ikke dukket opp. Så hørte de at et fly hadde krasjet i Iran.

– Jeg tenkte bare «nei, hun kan ikke være på flyet, det er umulig», sier Antonyan, som senere så passasjerlisten.

– Der sto navnet hennes. Det var forferdelig. Jeg fikk vondt i hele kroppen.

Alle om bord omkom

Alle 176 om bord omkom da passasjerflyet styrtet like etter avgang fra Teheran onsdag morgen. Det ukrainske flyet var på vei til Kiev.

Ukraine Iran Plane Crash

Det er lagt ned blomster og lys på Borispil internasjonale flyplass i Kiev, hvor flyet skulle lande.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Ifølge Ukrainas utenriksminister var det passasjerer fra syv land om bord – Iran, Canada, Ukraina, Sverige, Afghanistan, Storbritannia og Tyskland. De fleste var fra Iran og Canada. CNN skriver at 15 av passasjerene var barn.

Kan ha blitt skutt ned

På grunn av flykrasjens tidspunkt, kun timer etter at Iran angrep militærbaser med amerikanske soldater i Irak, har det oppstått mistanker om hva som egentlig skjedde.

President Donald Trump sier han har sine mistanker om årsaken til flystyrten i Iran.

Årsaken til flystyrten er fortsatt uklar, men flere land, blant dem Ukraina, Canada og Storbritannia, bekrefter at de har informasjon som tyder på at flyet ble skutt ned, muligens ved en feil. Også Nato-sjef Jens Stoltenberg sier han stoler på disse rapportene.

Iranske myndigheter avviser derimot at flyet ble truffet av et missil på avveie, og hevder at tekniske problemer førte til flystyrten. De har bedt Canada om å frigi bevis som kan bevise at flyet ble skutt ned.

Svenske transportmyndigheter har inntil videre stanset alle direkteflyvninger mellom Sverige og Iran. Sverige fraråder, i likhet med Norge, reiser til Iran som ikke er strengt nødvendige.

SISTE NYTT

Siste nytt