NRK Meny
Normal

Over 1000 arrestert etter raseopptøyer i Moskva

Den russiske hovedstaden opplevde i helga den verste raserelaterte uroen på mange år etter at en etnisk russer skal ha blitt drept av en innvandrer fra Kaukasus.

Det som begynte som en rolig markering i industribydelen Birjuljovo sør i Moskva, utviklet seg til et gateslag mellom nasjonalister og opprørspoliti søndag.

Bakgrunnen var drapet på den russiske 25-åringen Jegor Sjtsjerbakov torsdag. Sjtsjerbakov ble brutalt drept foran sin kjæreste. Drapsmannen skal ha fornærmet avdødes kjæreste, noe som resulterte i et basketak mellom de to.

Den russiske hovedstaden opplevde i helga den verste raserelaterte uroen på mange år etter at en etnisk russer skal ha blitt drept av en innvandrer fra Kaukasus.

Raseopptøyer i Russland

Ifølge russiske medier skal overvåkingsbilder fra åstedet vise at gjerningsmannen var av ikke-slavisk opprinnelse og trolig fra Nord-Kaukasus.

Nasjonalister konkluderte dermed med at han må ha vært en muslimsk innvandrer.

Opprørspoliti

Opprørspolitiet måtte settes inn mot demonstrantene som gikk til angrep på butikker og veltet biler i bydelen.

Demonstrantene ropte slagord som «Russland for russere» og «Hvit makt».

Ifølge politiet ble 380 mennesker arrestert i forbindelse med uroen.

Myndighetene iverksatte den såkalte «Vulkan»-planen, tiltak som er ment å brukes ved et terrorangrep. Flere hundre politimenn ble satt inn som forsterkninger.

Mandag ble ytterligere 1200 mennesker pågrepet. Politiet slo til for å forhindre at demonstrantene nærmet seg et grønnsakutsalg hvor det gikk rykter om at gjerningsmannen jobber.

Det samme grønnsakutsalget ble også angrepet søndag.

Refser politiet

Demonstrantene anklager politiet for å gjøre for lite for å oppklare drapssaken. Politiet sier på sin side at de står uten spor og at det derfor er umulig å få noe gjennombrudd på bare noen dager.

– Vi gjør alt vi kan for å oppklare denne forbrytelsen, sier politisjef for Sør-Moskva Alexander Polovinka til nyhetsbyrået Interfax.

Innenriksminister Vladimir Kolokoltsev advarte mot at høyreekstreme bruker drapet for å styrke sin sak.

– Hvis vi ikke gjør noe med situasjonen vil provokatørene og ekstremistene benytte enhver mulighet til å lokke unge mennesker ut på barrikadene, sa Kolokoltsev i en tv-sendt tale.

Ødeleggende populisme

Helgens opptøyer er de verste raserelaterte siden russiske fotballtilhenger og ultranasjonalister gikk amok på Manezjnaja-plassen i 2010. Opptøyene den gang ble utløst av at gruppe menn fra Nord-Kaukasus drepte en etnisk russisk fotballtilhenger.

En kommentator i avisen Komsomolskaja Pravda sier denne typen opptøyer med rasistisk tilsnitt har blitt vanlig i det nye Russland.

– Et brutalt, motivløst drap på en etnisk russer, et handlingslammet politi og et utbrudd av populisme i sin mest ødeleggende form, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt