NRK Meny
Normal

156 evakuert fra brann i boligblokk

156 mennesker ble evakuert etter en kraftig brann i en boligblokk i Huskvarna i Sør-Sverige. Brannvesenet har i hele natt kjempet mot flammene, og fire er sendt til sykehus med røykskader.

Kraftig brann i boligblokk i Sverige.

En kraftig brann herjet i hele natt en boligblokk i Huskvarna utenfor Jönköping i Sør-Sverige.

Foto: Anna Hållams/TT / NTB Scanpix

Det brant fortsatt i boligblokken i dag tidlig, og det var da fortsatt rundt 20 brannfolk på plass for å overvåke brannen. Fokuset for brannvesenet var å hindre at brannen sprer seg fra overetasjen og nedover til resten av bygningen langs ytterveggene, sier Göran Melin, nestkommanderende ved redningstjenesten i Jönköping til SVT.

I formiddag ser det ut til at brannen bare har rammet en leilighet og hele loftsetasjen i boligblokken. Det er frykt for at det utbrente taket kan kollapse. Derfor får ingen flytte hjem foreløpig.

Fikk hjelp av naboer

Det var klokken 2013 søndag kveld at brannen ble meldt, og det har brent kraftig i hele natt.

– Det er en fullt utviklet brann i en blokk med 156 beboere, sa operasjonsleder Klas Ottosson i politiet i Jönköping søndag kveld. Flammene har spredt seg langs hele bygningen, og ved 0430-tiden natt til mandag var brannen fortsatt ikke under kontroll.

Ifølge SVT hadde bare 30 av de rammede familiene en forsikring som dekket overnatting på hotell. To skal ha fått hjelp av sosialtjenesten, mens andre har fått hjelp av innbyggere i området.

– Det har vært en fantastisk oppslutning. Folk har åpnet hjemmene sine og hjelper til. De har vist et fantastisk engasjement, sier Göran Melin.

Fire til sykehus

Fire personer ble brakt til sykehus med røykskader. Alle beboerne ble brakt i sikkerhet og tatt hånd om på en skole i nærheten. Flere av dem flyttet deretter til hoteller eller overnattet hos venner eller naboer.

Det bor mange innvandrere som nylig har kommet til Sverige i boligblokken.

Slokkearbeidet kommer til å pågå hele natten, fastslår Melin. Han sier at kun leiligheten der brannen startet er brannskadd, men at hele den ubebodde loftsetasjen er utbrent. Det arbeides i formiddag med å sikre at det utbrente taket ikke faller sammen.

Kraftig røykutvikling

Innbyggerne i Huskvarna ble søndag kveld oppfordret til å holde seg innendørs og holde dører og vinduer stengt på grunn av den store røykutviklingen. Årsaken til brannen, som startet i 20-tiden, er uklar, men saken etterforskes som brannstiftelse.

Brannen startet i en leilighet i fjerde etasje av blokken. Brannen spredte seg raskt videre og etter kort tid stod hele taketasjen i full brann. Rundt 60 brannfolk kjempet mot flammene i løpet av natten.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt