150.000 orangutanger drept siden 1999

Forskere slår alarm etter å ha kartlagt den utrydningstruede orangutangen på øya Borneo.

Orangutanger

Det er nå litt over 100.000 orangutanger igjen på Borneo og Sumatra.

Foto: Bay Ismoyo / AFP

Orangutanger lever kun på øyene Borneo og Sumatra, som ligger mellom Indonesia og Malaysia.

Den har status som kritisk utrydningstruet, og ifølge Verdens naturvernunion (IUCN) står den i fare for å forsvinne om ti år.

Nå har en gruppe forskere kartlagt orangutangbestanden på Borneo, og slått fast at nærmere 148.500 har forsvunnet i perioden 1999 til 2015. Beregningene er gjort ved hjelp av undersøkelser på bakken og observasjoner fra helikopter gjennom 16 år.

Den største grunnen til at bestanden minker er avskoging og industri, men mange forsvinner også fra områder der regnskogen fortsatt er intakt.

Mange av dem blir rett og slett drept, enten av jegere eller av bønder som vil beskytte avlingene sine, sier Maria Voigt ved Max Planck-instituttet for evolusjonsantropologi, som har ledet studien.

– Sjokkerende og unødvendig

Orangutang

En foreldreløs orangutang blir tatt vare på hos dyrevernere på Borneo.

Foto: Bay Ismoyo / AFP

Professor Serge Wich ved universitetet i Liverpool, som også deltok i studien, sier til The Guardian at tallene måtte dobbeltsjekkes.

– Vi trodde ikke at tallene kunne være så høye, men dessverre er de det, sier Wich.

Ifølge studien er bestanden redusert med 75 prosent i områder som rammes av avskoging, mens antall dyr i tett skog er halvert.

Han bekrefter at mange blir drept i nærheten av fruktplantasjer.

– I forrige uke fikk vi melding om en orangutang med 130 hagl i kroppen. Det er sjokkerende og unødvendig. Orangutanger spiser kanskje bøndenes frukt, men de er ikke farlige, sier han til BBC.

– Når disse dyrene kommer i konflikt med mennesker på en plantasje, vil de alltid tape. Folk kommer til å drepe dem, sier Wich.

Borneo

Store deler av Borneos regnskog er hugget ned for å gjøre plass til plantasjer som produserer palmeolje.

Foto: Romeo Gacad / AFP

Advarer mot avskoging

Forskerne ber myndighetene i Malaysia og Indonesia om å fordømme drepingen av orangutanger, men advarer også mot å fortsette avskogingen og en ressursbruk som ikke er bærekraftig.

Studien slår fast at avskoging alene kan redusere antall orangutanger med 45.000 i løpet av de neste 35 årene.

Siden 1990 har over 25 prosent av Indonesias skoger forsvunnet. Det tilsvarer ifølge Greenpeace et område nesten på størrelse med Tyskland.

Antall orangutanger på Borneo falt med over 60 prosent fra 1950 til 2010. WWF anslår at det er rundt 104.000 igjen på Borneo og 7500 på Sumatra.

SISTE NYTT

Siste nytt

Trusselen om krig i Ukraina preget møtet mellom Putin og Biden

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden er over. Det melder statlig russisk TV. Ukraina har stått øverst på agendaen i møtet som varte i over to timer. USA har truet med økte sanksjoner. Russland har hevdet at Vesten er hysterisk.