NRK Meny
Normal

150.000 protesterte mot fransk homoekteskap

Politiet i Paris arresterte søndag rundt 100 demonstranter blant de 150.000 som protesterte mot legalisering av homofile ekteskap i Frankrike.

Protest mot kjønnsnøytral ekteskapslov

PARIS: Mange tusen mennesker har søndag samlet seg i protester mot den nye kjønnsnøytrale ekteskapsloven i Frankrike.

Foto: Stephane Mahe / Reuters/NTB Scanpix

Rundt 150.000 franskmenn demonstrerte søndag i Paris' gater mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven som Frankrikes president François Hollande undertegnet forrige uke, melder nyhetsbyrået AFP.

Politiet har mobilisert og forberedt seg på voldsepisoder. Franske sikkerhetsstyrker sendte et mannskap på rundt 4500 ut i gatene for å stanse eventuelle opptøyer.

Det ble først meldt om at 300.000 deltok i demonstrasjonen, men fransk politi nedjusterte søndag kveld tallet til 150.000.

En opptelling politiet har gjort viser at nærmere 100 bråkmakere ble arrestert i den ulovlige protesten mot at homofile og lesbiske skal få gifte seg og adoptere barn,

Lørdag ble 50 arrestert da demonstranter sperret Avenue des Champs-Élysées, som er en av de mest kjente gatene i den franske hovedstaden.

Dyp splittelse

Innenriksminister Manuel Valls har advart om at ultrakonservative krefter, deriblant høyreekstreme nasjonalister, kan komme til å infiltrere demonstrasjonen og forårsake bråk.

Loven har splittet Frankrike og møtt innbitt motstand fra den mer verdikonservative delen av befolkningen, som holder fast på at ekteskap kun kan inngås av en mann og en kvinne.

Frankrike blir det fjortende landet i verden med en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Hollande undertegnet loven lørdag morgen etter at det franske forfatningsrådet dagen i forveien besluttet at den ikke var grunnlovsstridig.

Loven ble vedtatt i nasjonalforsamlingen for tre og en halv uke siden. Den nye loven åpner også for adopsjon for likekjønnede par.

French President Francois Hollande

Ekteskap for alle har vært ett av slagordene til Frankrikes president François Hollande. Lørdag undertegnet han en ny ekteskapslov.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB Scanpix

Ja-flertallet har skrumpet

Ifølge meningsmålinger har Hollande et flertall av befolkningen bak seg i spørsmålet om ekteskapsloven.

Dette flertallet har imidlertid skrumpet som følge av den intense kampanjen mot loven de siste månedene.

Frankrikes første homofile bryllup skal etter planen arrangeres i Montpellier 29. mai.

Tidligere i år er det blitt arrangert flere store demonstrasjonsmarsjer mot den nye loven.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt