Hopp til innhold

150.000 evakuert etter tropisk storm og kraftig regnvær på Filippinene

Store bølger har trengt seg forbi demningene og oversvømt flere brakkebyer utenfor den filippinske hovedstaden Manila. 14 personer er bekreftet omkommet etter fire dager med kraftig storm.

Mer enn 150.000 personer på Filippinene har måttet flykte fra sine hjem denne uka, etter at tyfonen Saolo og kraftig regnvær har ramma to tredeler av landet. Det bekrefter det nasjonale kriserådet til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Det offisielle dødstallet har nå steget til 14, etter at fire personer døde i et jordskred i fjellområdene i nord sent tirsdag kveld og to personer drukna i det oversvømte vannet om lag 1,1 kilometer lenger sør.

Hardest ramma av uværet er hovedstaden Manila og områdene rundt, som til sammen huser mer enn enn 15 millioner mennesker.

Den tropiske stormen har ikke truffet Filippinene direkte, men et lavtrykk i området førte til at landet fikk kjenne Saolas herjinger i form av kraftige nedbørsmengder. Det har regnet opp mot 20 millimeter i timen, ifølge det nasjonale katastrofehåndteringsrådet.

Rakk ikke å redde eiendeler

Distriktet Navotas, et tettbebodd fiskesamfunn med om lag 130.000 personer innbyggere, ble tatt av bølger som førte til store ødeleggelser.

Gloria Alkaroke (56) forteller til AFP at hun og hennes seks barn og barnebarn ble tvunget til å flykte fra hjemmet sitt da bølgene begynte å ødelegge det.

– Jeg rakk bare å redde deler av klærne mine, men skapet og kjøkkenutstyret mitt ble skylt ut i vannet. Heldigvis er barna og barnebarna mine ok. De var min førsteprioritet.

Lokale myndigheter i Navotas sier at det ikke er rapportert om omkomne i distriktet, men at om lag 20 personer er skadd, i tillegg har mer enn 2000 søkt tilflukt på evakueringssentre.

USAs ambassade evakuert

Roxas Boulevard, en stor kystvei langs Manilas historiske havn og kun få kilomter fra Navotas, ble også oversvømt da store bølger overgikk demniningene som var satt opp. Trafikken i området er nå omdirigert.

Den amerikanske ambassaden, som ligger på Roxas Boulevard, måtte stenge for dagen på grunn av flomvannet.

Tyfonen er onsdag på vei bort fra Filippinene, men vil fortsette å påvirke monsunregnet, som har skylt ned siden søndag, ifølge sjefen for sivilforsvaret, Benito Ramos.

– Vi kan forvente mer regn og flommen kan bli verre, advarer han.

Saola er den sjuende av til sammen 20 tyfoner som er venta å treffe Filippinene i år.

Taiwan truffet

Tyfonen traff Taiwan tirsdag, samtidig kom advarsler om kraftig regn. Myndighetene har derfor evakuert nesten 600 beboere fra byen New Taipei i nord og like mange fra de østlige fylkene Ilan og Hualien, ifølge nyhetsbyrået AP.

Én person er allerede rapportert omkommet i Taiwan. Ifølge lokale medier ble ei kvinne drept da et tre falt over henne i byen Kaohsiung.

Skoler og kontorer i de berørte områdene ble onsdag stengt, samtidig ble 34 internasjonale flygninger og 21 innenlandsavganger kansellert.

All shipping til og fra øya er også stoppet, melder AP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt