Hopp til innhold

15 tonn radioaktivt vann lakk ut ved Fukushima-kraftverket

Problemene ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan fortsetter. Tirsdag oppdaget driftsselskapet en lekkasje på vel 15 tonn radioaktivt vann.

Inspektører fra IAEA vurderer reaktor tre ved Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan 27. mai 2011

Problemene ved det jordskjelv- og tsunamirammede kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan fortsetter.

Foto: IAEA / Reuters

Det radioaktive vannet lakk ut til grunnen ved kraftverket som ble rammet av jordskjelv og tsunami i mars.

Det opplyser det japanske atomsikkerhetsbyrået, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vannet har lekket fra en beholder ved kraftverket. Selskapet som drifter Fukushima-anlegget, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), sier at de undersøker årsaken til lekkasjen, som nå har blitt stanset.

Radioaktivt vann

Aktvister fra Greenpeace demonstrerer mot Tokyo Electric Power Corporation (TEPCO)

Aktvister fra Greenpeace demonstrerer mot Tokyo Electric Power Corporation (TEPCO), som driver kjernekraftverket Fukushima Daiichi.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Over tre måneder etter katastrofen i Japan kjemper myndighetene fortsatt med å få kontroll over de ødelagte reaktorene ved kjernekraftverket 240 kilometer nord for Tokyo.

Det har blitt brukt mye vann til å kjøle ned reaktorer som ble skadet da kjølesystemene ble satt ut av spill da katastrofen rammet 11. mars i år. Vannet er i beholdere og er mer eller mindre radioaktivt.

Tidligere i juni var det fare for at 110.000 tonn radioaktivt vann kunne lekke ut i Stillehavet.

Problemer med rensesystem

Tepco har slitt med å håndtere det radioaktive vannet ved Fukushima Daiichi-anlegget. Selskapet forsøker å bruke et system som renser vannet slik at det kan bli resirkulert og brukt på nytt til å kjøle ned reaktorene.

Det har vært tekniske problemer knyttet til systemet, og myndighetene har sagt at vannet kan lekke ut i Stillehavet hvis ikke det fungerer ordentlig. Mandag ble systemet stanset i en og en halv time på grunn av vannlekkasjen.

Etter at Tepco løste lekkasjeproblemet, restartet de systemet tirsdag ettermiddag, ifølge en talsperson ved kjernekraftverket.

Strålingssjekk i Fukushima

Barn i Fukushima-området blir undersøkt for stråling (arkivfoto).

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt