Nektet å prostituere seg: Afghansk 15-åring solgt og mishandlet

En jente på 15 år ble brutalt mishandlet av sin svigerfamilie etter at hun var blitt solgt til dem av sin bror.

Sahar Gul

15 år gamle Sahar Gul på sykehuset i Kabul nyttårsaften. Legene sier det vil ta flere uker før hun blir friskmeldt.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Ti år etter Taliban lever fortsatt mange afghanske kvinner i frykt og undertrykkelse.

Den 15 år gamle jentas tilstand var kritisk da hun ble reddet fra et hus i Baghlan-provinsen i forrige uke, etter at naboer hadde hørt henne gråte og skrike i flere dager.

Ifølge politiet i området ble hun låst inne på et mørkt toalett i kjelleren av sine svigerfamilie, hvor hun satt med kritisk lite mat og vann i fem måneder.

Svigerfamilien skal ha dratt ut neglene og håret hennes, og ville tvinge henne til prostitusjon for å tjene penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afghanske ministre ved sykeseng

Afghanistans helseminister Suraya Dalil (t.v.) og kvinneminister Husn Banu Ghazanfar besøkte 15-åringen på sykehuset i Kabul lørdag.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Ønsker straff

– Dette er en av de verste eksemplene på vold mot kvinner i Afghanistan. De skyldige må straffes, så andre kan lære en lekse, sier helseminister Suraya Dalil lørdag, etter at hun besøkte jenta på sykehuset hvor hun får behandling for skadene.

Politiet i Baghlan sier svigermoren og svigersøsteren er arrestert, men at politiet ennå leter etter mannen og svigerfaren til jenta.

Video 15-åring solgt og mishandlet

15-år gamle Sahar Gul ble solgt og mishandlet.

Små skritt

Selv om Taliban ble fjernet fra makten i Afghanistan for ti år siden, er det fortsatt stor risiko for å bli bortført, voldtatt, tvangsgiftet eller solgt for kvinner i Afghanistan.

Arbeidet for kvinners rettigheter og frihet har økt de siste årene, men det er enda et sterkt sosialt og juridisk press i det afghanske samfunnet som gjør det vanskelig å rømme fra voldelige forhold.

Flere afghanske kvinner er blitt fengslet for å ha rømt fra voldelige ektemenn, da det regnes som «moralske forbrytelser»

Senest for en måned siden ble en kvinne, som var fengslet for utroskap etter at hun ble voldtatt, benådet på betingelse av at hun giftet seg med voldtektsmannen.

Blodig år for utlendinger

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011

Foto: Forsvaret

Samtidig fortsetter utenlandske soldater i Afghanistan å betale en høy pris for kampen mot terror. Til sammen 565 utenlandske soldater ble drept i 2011.

En av den var norske Siri Skare (52), som ble drept da FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan ble angrepet under en demonstrasjon 1. april i år.

Tapstallet er det nest høyeste siden krigen i Afghanistan startet i 2003, viser tall fra den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan.

Kun i 2010 mistet flere utenlandske soldater livet, hele 711. Blant dem var fem nordmenn.

Av de utenlandske soldatene som ble drept i Afghanistan i år var det klart flest amerikanere, 417, mens britene led det nest største tapet med 45 falne soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt