Derfor protesterer Lancelot (15) mot pensjonsreformen

En million mennesker har i dag deltatt i demonstrasjoner over hele Frankrike. Og helt i front står ungdommer som kjemper mot pensjonsreformen.

Video eb7e5971-9a13-4a97-9454-f5aef34da0e0.jpg

Video: NRK har møtt 15 år gamle Lancelot Poutignat, som den siste uka har vært på skolen - kun for å blokkere den.

Hege Moe Eriksen, Brussel
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sin pensjonsreform har utløst streiker og demonstrasjoner som for sjette dag på rad lammer Frankrike.

Hundretusener protesterer - og i flere byer har det utartet seg til rene gateslag. Butikker plyndres, biler tennes på og hettekledd ungdom slåss mot opprørspoliti med køller og skjold. Det er lite tilgang på bensin, og infrastrukturen rammes ved at tog og fly kanselleres.

Stridens kjerne er at Sarkozy ønsker å øke pensjonsalderen fra 60 til 62 år for å unngå kolossale pensjonsutbetalinger de neste årene.

Kampen mot å heve pensjonsalderen har nemlig også blitt ungdommens opprør i et land med lange tradisjoner for å ta med seg misnøyen sin ut på gata og kaste den mot makthaverne.

Demonstrasjoner i Frankrike

Over én million deltok i protester mot den franske pensjonsreformen tirsdag.

Foto: Francois Mori / Ap

- Det angår meg direkte

Over en million mennesker deltok i fredelige demonstrasjoner tirsdag - men i tillegg til en streikebølge og en pensjonsdebatt har franske myndigheter nå også fått et gryende gateopprør som de må forsøke å slukke.

NRK har møtt 15 år gamle Lancelot Poutignat, som den siste uka har vært på skolen - kun for å blokkere den. I seks dager har de sperret inngangen til skolen sin, og elevene går til verks med det de finner i gata.

- Ingen elever, bortsett fra avgangsklassen, får komme inn på skolen i dag. Og vi vil alle være med på demonstrasjonen i ettermiddag, sa Lancelot til NRK tidligere denne uka - før politiet kom og stoppet dem.

- Det angår meg direkte. Vi vil bli direkte berørt av at pensjonsalderen forskyves. Det vil bli flere unge arbeidsløse, sier Lancelot til NRK.

Demonstrasjoner i Frankrike

Både privat og offentlig sektor streiker side om side mot pensjonsreformene.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

- Favner bredere enn pensjonssaken

Det som startet som en protestbevegelse er i ferd med å radikalisere seg. Det har blitt satt fyr på en ulmende misnøye blant unge i et land med høy arbeidsledighet. Og dette favner bredere enn pensjonssaken.

Luc Peillon, økonomijournalist i Liberation

Luc Peillon, økonomijournalist i Liberation: - Tre år med Sarkozy-politikk kommer nå til overflaten.

Foto: Stjin De Smet

Økonomijournalist Luc Peillon i avisen Liberation forklarer misnøyen på denne måten:

- Situasjonen i dag er at radikaliseringen tjener bevegelsen og vi kommer i en situasjon med blokade der det ikke bare er pensjonsalderen, men også tre år med Sarkozy-politikk, som kommer til overflaten. Det har ført til dette raseriet i hele landet.

- Uklokt av Sarkozy

Professor Raino Malnes sier til NRK at mye av misnøyen handler om hvordan president Nicolas Sarkozy har håndtert denne saken.

- Det var uklokt å ikke forhandle med fagbevegelsen, og det har skapt unødvendig store motsetninger. Sarkozy kunne overlatt saken til statsministeren og heller kommet inn på et senere tidspunkt og vist storsinn.

- Er dette starten på en lang protestbevegelse, eller vil den dabbe av etter at reformen er blitt vedtatt i Senatet onsdag?

- Fagbevegelsen har allerede vunnet en moralsk seier, og det gjør det lettere å legge ned våpnene med æren i behold, sier Malnes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt