Hopp til innhold

Seks fikk 147 år i fengsel etter opptøyene i England

Fem voksne menn og en tenåring har blitt idømt til sammen 147 år i fengsel i kjølvannet av opptøyene i England i fjor. Dommeren mener de seks prøvde å lokke politiet inn i en felle som kunne fått fatale følger.

Opptøyer i Storbritannia

Bilde fra politihelikopterets infrarøde kamera. Politiet mener bildet to maskerte menn som avfyrer skarpe skudd mot politihelikopteret.

Foto: West Midlands Police / Ap

Sommeren 2011 var flere britiske byer sterkt preget av kraftige opptøyer, med utbredte offentlige forstyrrelser, plyndringer, brannstiftelser, innbrudd og opptøyer.

Nå har fem voksne menn og en tenåring blitt idømt til sammen 147 år i fengsel, fordi påtalemyndigheten mener de var med på å lokke politiet til en pub i Birmingham da opptøyene stod på som verst.

Politiet rykket ut, etter at «Barton Arms» ble angrepet med en brannbombe. Etter å ha ankommet puben ble politiet og et politihelikopter beskutt av maskerte gjerningsmenn, som skal ha avfyrt totalt 12 skarpe skudd.

– En bølge av ulovlighet

Dommer William Davies mener det er bevist at målet med brannbombe-angrepet var å lokke politiet i en felle, for så å gå til angrep. Davies sier også at det bare var flaks at ingen ble skadd i angrepet.

Davies la til at «en bølge av lovløshet» hadde spredt seg over mange engelske byer sommeren 2011, og at det derfor var nødvendig med strenge straffer som skal kunne fungere avskrekkende.

De fem voksne mennene har blitt dømt for ha medvirket til opprøret, brannstiftelse og besittelse av skytevåpen. De fem ble dømt til fengselsstraffer på mellom 18 og 30 år, melder BBC.

17 åring dømt til 12 år i fengsel

En 17 åring ble dømt til fengsel i 12 år for å ha medvirket til opprørene, samt brudd på våpenlovene. 17-åring var også tiltalt for brannstiftelse, men ble frikjent på dette punktet.

Nicholas Francis (26), av dommeren beskrevet som den farligste av mennene, ble dømt til fengsel i ikke mindre enn 30 år.

Da dommen falt sa dommer Davies at han måtte «tenke på hva som var best for byen Birmingham», som hadde blitt utsatt for en «bevæpnet gjeng».

I forrige uke ble en annen 17-åring og en 19-åring frikjent i saken, som har pågått over seks uker.

Flere enn 1300 personer har blitt tiltalt etter opptøyene som herjet London, Birmingham, og flere andre byer sommeren 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt