Hopp til innhold

Minst 1400 barn misbrukt i engelsk by

London (NRK.no): Minst 1400 barn ble seksuelt utnyttet og misbrukt i byen Rotherham i Storbritannia, fra 1997 og fram til i fjor, ifølge en ny rapport som ble kjent i dag. Myndighetspersoner var kjent med overgrepene, uten å gripe inn.

Rotherham

Da lokale myndigheter i byen Rotherham i Midt-England med vel 250 000 innbyggere, ba om gransking, kom det fram at barna ikke var trodd. Tre tidligere undersøkelser var ikke tatt på alvor.

Foto: Jerzy Koclatklewicz (CC BY-SA 2.0)

Independent avisforside om overgrepsskandale i Rotherham

i forside: '1400 ofre. 16 år med forferdelige overgrep. Hvorfor grep ingen inn?'

Foto: Skjermdump

Rapporten, med et omfattende og sjokkerende innhold, forteller om barn helt ned i 11 årsalderen som ble voldtatt, slått og flyttet rundt om i England for å oppleve nye overgrep.

Det var de lokale myndighetene i Rotherham som ba om å få undersøkt overgrepsanklagene. De fikk en rapport som også kunne fortelle om tre tidligere undersøkelser – hvor ingenting hadde skjedd etterpå.

BBC skriver på sine nettsider at kommunen nå setter i gang umiddelbare tiltak.

Fryktet rasiststempel

Professor Alexis Jay

Professor Alexis Jay ledet arbeidet med å rulle opp skandalen i Rotherham.

Foto: Dave Higgens / Ap
Rådhuset i Rotherham

Lokale myndigheter i Rotherham har fått krass kritikk i professors Jays gransking. Dette bildet viser rådhuset i byen.

Foto: Pål Eggleston CC BY-SA 2.0

Professor Alexis Jay som la frem rapporten, fortalte at kommunalt ansatte som var blitt intervjuet av undersøkelseskommisjonen, var redde for å bli stemplet som rasister dersom de fokuserte på at ofrene hadde beskrevet sine overgripere som menn med pakistansk opphav.

Rapporten forteller at flesteparten av overgrepsmennene er blitt beskrevet som nettopp det.

Jay sa også under fremleggelsen at flere ansatte også sa de hadde fått klare instrukser om å ikke fokusere på etnisiteten til overgriperne.

– Historiske feilgrep

Roger Stone

Byrådsleder Roger Stone (Labour) trakk seg med umiddelbart virkning tirsdag.

Foto: Anna Gowthorpe / Ap

Byrådsleder, Roger Stone, trakk seg fra sin stilling da rapporten ble offentliggjort.

Han begrunnet avgangen slik:

– Etter å ha vurdert rapporten, mener jeg det er riktig at jeg, som leder, tar ansvar på vegne av kommunen for de historiske feilgrepene som er beskrevet klart i rapporten, og jeg har også tenkt å gjøre det. Derfor har jeg i dag blitt enige med mine partifeller i Labour (det britiske arbeiderpartiet) om at jeg går av med umiddelbar virking.

Ingen lokalt ansatte vil foreløpig motta noen straffereaksjon.

Møtt med forakt

Overgrepene som skal ha foregått gjennom årene rapporten tar for seg, er svært grove. Mange er beskrevet i detalj i den omfattende rapporten.

Professor Jay fortalte hun hadde blitt forelagt eksempler på barn som var dynket i bensin og truet med å bli satt fyr på, truet med våpen, blitt truet til å se på svært grove voldtekter, for deretter å ha blitt truet med det samme dersom de sa fra om det de så.

– Ingen kjenner det virkelige omfanget av seksuelle overgrep mot barn i Rotherham gjennom årene. Vårt konservative anslag er at om lag 1400 barn har blitt misbrukt gjennom hele undersøkelsesperioden fra 1997-2014, sa hun.

Daily Mirror: Grusomt svik overfor 1400 barn

Daily Mirror: 'Grusomt svik overfor 1400 barn'. Avisa gjengir navn og foto av de siktede. (Anonymisering gjort av NRK)

Foto: Skjermdump

Fem menn fra byen ble fengslet for seksuelle overgrep mot jenter tilbake i 2010, men ifølge rapporten så politiet på mange av jentene med forakt.

Likevel var det disse fengslingene, og de påfølgende straffene som satte i gang prosessen som ledet frem til rapporten i dag.

Avisen The Times skrev blant annet at flere ansatte i politi og barnevern hadde bred kjennskap til hva som foregikk gjennom et tiår – uten at noe skjedde.

Politiet ber om unnskyldning

Distriktssjefen for politiet i Rotherham, Jason Harwin, har kommentert saken slik:

– Først av alt vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning til ofre for seksuell utnyttelse som ikke fikk den oppfølgingen de burde ha fått fra sitt lokale politi. Vi er fullstendig klar over våre tidligere feilgrep.

Harwin sa også at politiet hadde totalt endret rutinene for hvordan slike saker ble håndtert, og at flere personer var blitt tiltalt.

For sent

I perioden mellom 2002 og 2006 ble det produsert hele tre rapporter som alle konkluderte med at barn ikke ble fulgt opp som de skulle som følge av overgrep begått i lokalsamfunnet.

Professor Jay sier at disse tre tidligere rapportene «ikke kunne ha vært klarere i sin beskrivelse av situasjonen i Rotherham».

Hennes rapport fastslår at personer sentralt plassert i politiet og hos dem som skulle følge opp barna, mente at problemets omfang var overdrevet.

Et offer som er intervjuet av BBC-programmet Panorama sier følgende:

– Jeg var et barn, og de skulle ha grepet inn. Uansett hva de gjør nå … så kan det ikke forandre at det er for sent. Det skulle vært stanset og forhindret.

– Ingen mister jobben

Martin Kimber

Rådmann Martin Kimber sier at ingen ansatte i kommuneadministrasjon i Rotherham vil miste jobben etter skandalen.

Foto: Dave Higgens / Ap

På en pressekonferanse tirsdag sa likevel Martin Kimber, som er byens fremste embetsmann, at ingen kommuneansatte vil bli avskjediget i saken.

På avisforsidene

The Independent: Forside om overgrepsskandale i Rotherham

The Independent: 'Gatene hvor overgrep var en del av oppveksten'. Avisforside om overgrepsskandalen i Rotherham

Foto: Skjermdump

Skandalen har vakt enorm oppsikt i Storbritannia, og saken preger TV-sendinger og forsidene av alle de store britiske aviser tirsdag kveld.

Storavisa The Daily Telegraph skriver: «By så på sexovergrep med bortvendt blikk» (Town turned blind eye to sex abuse.).

The Independent skriver på forsida om byen der "Overgrep var en del av det å vokse opp", mens utgaven «i» slår opp:«1400 ofre. 16 år med forferdelige overgrep. Hvorfor grep ingen inn?»

The Guardian fokuserer på kontrollrutinene som skulle ha stoppet overgrepene: «Svikt førte til overgrep mot 1400 barn.»

The Times fokuserer på at det var svikt i sosialapparatet og hos politiet som gjorde overgrepene mulige.

Sky News skriver at redselsfulle overgrep har fortsatt gjennom 16 år, helt fram til i dag. Sky siterer en talsmann for statsminister David Cameron som kaller feilgrepene som er begått av lokale myndigheter som «sjokkerende».

Rotherham

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.