NRK Meny
Normal

14 terrormistenkte siktet i USA

Myndighetene i USA har siktet 14 personer, flere av dem amerikanske statsborgere, som har hjulpet den somalisk islamistgruppen Al Shabaab.

Video Eric Holder

SE VIDEO: Eric Holder i det amerikanske justisdepartementet forteller om pågripelsen av de 14 terrormistenkte.

Det opplyste justisminister Eric Holder på en pressekonferanse i Washington i kveld.

Al Shabaab kontrollerer det meste av de sentrale og vestlige områdene i Somalia og har tilknytning til Al Qaida. Al Shabaab er stemplet som en terroristorganisasjon i USA.

Har bidratt med penger og frivillige

Holder sa at de 14 er siktet for å ha bidratt med penger, personell og tjenester til Al Shabaab.

- Siktelsen kaster nytt lys på den dødlige strømmen av penger og mannskaper fra USA til Al Shabab, sa Holder.

To av de siktede, en mann og en kvinne opprinnelig fra Somalia, ble arrestert tidligere i dag i Minnesota. De skal ha gått fra dør til dør og utgitt seg for å resentere en hjelpeorganisasjon som samlet inn penger til nødstilte i Somalia.

Bare fire er arrestet

Flere av dem som nå er siktet, har også tidligere vært i konflikt med loven. Flere av dem oppholder seg ikke i USA, men trolig i Somalia der de muligens kjemper for Al Shabaab .

Bare fire av de 14 er arrestert.

Amerikanske myndigheter tror så mange som 50 amerikanske statsborgere som kjemper sammen med Al Shabaab i Somalia. De kommer ofte fra byer med mange innbyggere med somalisk bakgrunn.

Les: AU styrker Somalia-innsatsen

Les: – Selvmordsbomber sto bak angrepet

Les: Somalisk terrorgruppe kan rekruttere i Norge

Sto bak Unganda-angrep

Al Shabaab tok nylig på seg skylden for to bombeangrep mot utesteder i Ugandas hovedstad Kampala der 76 mennesker ble drept mens de så på VM-finalen i fotball.

Al Shabaab begrunnet angrepet med at Uganda deltar med soldater i fredsstyrken fra organisasjonen Den afrikanske union (AU) i Somalia, og at Al Shabaab ville hevne det organisasjonen kaller drap på sivile i hovedstaden Mogadishu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt