NRK Meny
Normal

14 skutt og drept i Chicago i 4. juli-feiring

Så mange som 14 personer ble drept og 82 ble skadd i et stort antall skyteepisoder i Chicago i løpet av den amerikanske nasjonaldagsfeiringen.

Ambulansepersonell henter skutt mann i Chicago søndag 6. juli 2014

Ambulansepersonell henter en skuddskadet mann i Chicagos South Side på søndag kveld. Mannen var en av over 80 mennesker som ble truffet av kuler i løpet av nasjonaldagsfeiringen i byen.

Foto: Alex Wroblewski / Ap

Fra torsdag til og med søndag var det 50 separate skyteepisoder i den tredje største byen i USA. Bare søndag var det 21 skyteepisoder, opplyser politiet i Chicago, ifølge NTB.

Opplysninger om antall døde varierer, men en opptelling som Chicago Tribune har laget, er dødstallet nå oppe i 14 – etter at ytterligere fem nye døde, og 27 flere skadde, kunne plusses på den dystre statistikken mandag morgen.

Av disse er fem skutt av politiet, og minst tre av dem skal ha trukket våpen mot politiet. To av dem døde av skadene. De to skal ifølge avisen være gutter på 14 og 16 år som nektet å slippe våpnene sine da politiet beordret dette.

Skytingen søndag kveld var konsentrert i et nabolag sør for sentrum, og politiet innrømmer at de en stund mistet kontrollen.

Krever strengere våpenlover

 Politioverbetjent Garry McCarthy i Chicago

Politioverbetjent Garry McCarthy i Chicago mener slakke våpenlover er bakgrunn for mange av skyteepisodene.

Foto: JIM YOUNG / Reuters
Rahm Emanuel

Ordfører Rahm Emanuel i Chicago sier volden er meningsløs.

Foto: M. Spencer Green / Ap
Fyrverkeri i Chicago 4 juli 2014

Fyrverkeri over Chicagos U.S. Cellular Fields stadion etter at byens baseballag Chicago White Sox hadde spilt mot gjestene fra Seattle Mariners fredag.

Foto: Andrew Nelles / Ap

Overbetjent Garry McCarthy i Chicago-politiet kaller volden uakseptabel og mener utviklingen delvis henger sammen med spredning av skytevåpen.

Han forteller at medlemmer i kriminelle gjenger og kriminelle gjengangere verner om våpnene sine og heller vil bruke våpenet mot politiet enn å gi det fra seg. Han sier årsaken er for svake lover.

Overbetjenten har flere ganger krevd at straffene for våpenkriminalitet økes.

– Meningsløst

Chicagos ordfører Rahm Emanuel kalte volden «meningsløs», og« totalt uakseptabel». Han sier at politiet alene ikke kan løse problemet.

De siste årene har Chicago-politiet fått flere hundre flere patruljerende politimenn. Men selv ikke det høye tallet har kunnet demme opp for volden. Det var et rekordhøyt antall politifolk ute fredag kveld og lørdag da nasjonaldagen ble feiret med fyrverkeri. Søndag var ventet å bli noe roligere.

Ifølge McCarthy var politiet ikke godt nok forberedt på at volden skulle toppe seg sent søndag kveld, idet mange politifolk avspaserte overtiden fra helgen.

Tradisjonelt er juli den farligste måneden i Chicago. På tross av voldsbølgen i helgen er det en nedgang i antallet skuddrepte sammenlignet med samme periode i fjor. I 2013 lå tallet på 196, mens tallet i år ligger på 185.

Ifølge McCarthy ble også to politifolk drept i voldsomheter i helgen, i byene Gary og Indianapolis, i nabostaten Indiana.

4. juli-fyrverkeri i New York

Over hele USA blir nasjonaldagen 4. juli tradisjonelt feiret med fyrverkeri over en hel helg. Dette bildet er fra New York.

Foto: Brad Barket / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt