Hopp til innhold

14 drept ved stemmelokaler i Irak

Den første dagen av det irakiske valget ble overskygget av vold og død. To selvmordsbombere og et rakettangrep preget dagen i Bagdad.

Irakiske soldater går til valgurnene

Irakiske soldater går til valgurnene i dag, sammen med fanger og syke.

Foto: Ahmed Jadallah / Scanpix/Reuters

Dagens første bombe i Bagdad gikk av nær et stemmelokale som skulle brukes på søndag, i bydelen Hurriya nordvest i den irakiske hovedstaden. Sju sivile afghanere - fire av dem barn - mistet livet og minst 23 andre ble skadet i eksplosjonen.

Video: Bomber i Bagdad

Video nsps_upload_2010_3_4_12_45_58_19.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

BOMBE: En bombe eksploderte i Baghdad under valgets første dag torsdag. Klikk på bildet for å se video.

Noen timer senere gikk en selvmordsbomber til angrep ved en skole som ble brukt som valglokale i bydelen Mansur i den mer fasjonable delen av Bagdad. Tre soldater ble drept og 15 andre såret.

45 minutter senere gikk en annen selvmordsbomber til angrep ved en annen skole som ble brukt som stemmelokale i Baab al-Muadham i sentrum av Bagdad. Fire soldater mistet livet mens ti ble skadet.

Siste valg før USA trekker seg ut

Det har vært en liten nedgang i slike angrep den siste tiden, men foran det siste valget før USA trekker sine soldater ut av landet er det ikke utenkelig av volden trappes opp.

Irakere flest kan gå til urnene klokken åtte om morgenen på søndag, og resultatene kan tidligst ventes 18. mars, tror FN. Det endelige resultatet er ventet å bli godkjent av Iraks høyesterett omtrent to uker senere.

Til valg står 12 allianser og 74 politiske partier, og de vil bli valgt med en proporsjonal representasjon i nasjonalforsamlingen fra de 18 irakiske provinsene.

Seks klare kandidater, alle sjiaer

Ifølge AFP er det seks kandidater som skiller seg ut til rollen som statsminister. Blant disse er sittende statsminister Nuri al-Maliki og visepresident Adel Abdel Mahdi.

I tillegg regnes finansminister Baqer Jaber Solagh, tidligere statsminister i overgangsregjeringen fra 2004 til 2005 Iyad Allawi, tidligere visestatsminister Ahmed Chalabi og innenriksminister Jawad al-Bolani.

Alle seks er sjiamuslimer, men i år regnes det med at også sunnimuslimer vil delta i valget. Ved forrige valg, i 2005, boikottet irakiske sunnier valget i protest mot at den sjiamuslimske majoritetet i Irak kom til makten etter å ha blitt holdt nede av Saddam Hussein.

Boikotten skapte skarpe skiller mellom sunnier og sjiaer i Irak, noen som resulterte i flere titusen drepte. Søndagens valg på ny nasjonalforsamling er det andre siden Saddam Hussein ble styrtet etter den amerikanske invasjonen i 2003.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt