NRK Meny
Normal

14 drept i opptøyer i Uganda

To dager med opptøyer i Ugandas hovedstad Kampala denne uka resulterte i 14 døde. Blant de drepte er en politimann, opplyser landets politisjef.

Opptøyer i Uganda

Flere demonstranter har blitt arrestert i hovedstaden Kampala i dag, opplyser politiet.

Foto: JAMES AKENA / REUTERS

– Etterforskningen viser at 14 mennesker som ble angrepet av disse bøllene er blitt drept, sa Uganda øverste politisjef, Kale Kayihura lørdag.

Tidligere har det kommet ubekreftede meldinger om at kun tre eller fire personer var drept, men offisielle tall viser at totalt 14 mennesker er drept. Opptøyene fant sted på torsdag og fredag denne uken.

Ifølge fungerende sykehusdirektør Iga Matouvi ved hovedsykehuset i Kampala, ble enkelte drept av kuler, mens andre så ut til å ha blitt banket til døde.

Politi i Uganda

Politi- og militærstyrker patruljerer gatene i Ugandas hovedstad, Kampala, etter de voldsomme opptøyene de to siste dagene.

Foto: JAMES AKENA / REUTERS

Nektet innreise

Opptøyene er en protest mot at myndighetene i landet har nektet lederen av Buganda-stammen innreise til en region nordøst i landet. Illsinte tilhengere av høvdingen for Buganda-stammen, Ronald Muwenda Mutebi, har de siste dagene braket sammen med politiet i Uganda.

Buganda-stammen ligger i en langvarig konflikt om jord- og landrettigheter med myndighetene i landet og er den største etniske gruppen i landet.

Opprørerne har blant annet demonstrert, brent bildekk- og biler, blokkert strekninger og veier, kastet stein og flasker mot myndighetene og ranet flere butikker. Politiet og sikkerhetsstyrker i landet har svart demonstrantene med å skyte og bruke tåregass mot dem. Mange av dem skal ha vært unge folk.

Det er usikkert hvor mange som er skadd i opptøyene, men sykehuskilder opplyser til nyhetsbyrået Reuters at det skal dreie seg om over 40 personer.

Satte fyr på biler

Opptøyene eskalerte på fredag da illsinte opprørere gikk til angrep på en politistasjon i Nateete-området, og satte fyr på dusinvis av biler i gatene. Mange av butikkene i hovedstaden har valgt å holde stengt de siste dagene i frykt for ødeleggelser og tyveri.

Politiet i Uganda har i dag arrestert flere av opprørerne og sier i en uttalelse at de har situasjonen under kontroll.

– Vi har nøytralisert gruppene og roet gemyttene. Byen og områdene rundt er rolige nå, sier talsmann i politiet, Judith Nabakooba.

Brennende bil i Uganda
Foto: PETER BUSOMOKE / AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt