NRK Meny
Normal

130 norske Afghanistan-soldater i skuddveksling på nyttårsaften

130 norske soldater havnet i en flere timer lang kamp med opprørere i Afghanistan på nyttårsaften.

Norske og afghanske soldater i skuddveksling under kamper i Afghanistan

Norske og afghanske soldater i skuddveksling under kamper i Afghanistan.

Foto: Forsvarets mediearkiv

De norske soldatene fra OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) - en styrke som trener, gir råd og fungerer som mentorer for sine kolleger i den afghanske hæren - var ute på oppdrag i Pashtun Kowt-distriktet da de ble beskutt av opprørere.

Tre opprørere drept

Soldatene var ute på oppdrag sør for Maimanah da de ble beskutt. Kampene varte i flere timer, og soldatene kalte inn luftstøtte. Tre opprørere er bekreftet drept, mens tre ble arrestert, melder Forsvaret.

– Rapporter tilsier at et titalls opprørere flyktet fra området som følge av kampene, uttaler sjef for de norske stabiliseringsstyrkene i Maimanah, oberst Fred Arne Jacobsen.

Distriktet soldatene var ute på oppdrag i, Pashtun Kowt, har blitt farligere og farligere. Opprørere både truer og krever skatt fra de lokale innbyggerne, skriver Forsvaret.

Seks dager lang operasjon

Operasjonen ble gjennomført i Mien Derrah-området i distriktet Pashtun Kowt. Det ligger sør for provinshovedstaden i Faryab, der de norske soldatene har sin base. Operasjonen varte fra onsdag 29. desember 2010 til mandag 3. januar i det nye året.

I den afghanskledede operasjonen deltok omtrent 130 norske soldater til støtte for den afghanske hæren og det afghanske politiet. Målet for operasjonen som de norske og afghanske soldatene var på, var å redusere effenkten opprørerne har på befolkningen.

– Både vi og våre afghanske kolleger er fornøyde med resultatet av operasjonen. Vi ser at våre afghanske kolleger evner å både planlegge og gjennomføre oppdrag som bidrar til å bedre hverdagen til befolkningen i Faryab, sier Jacobsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt