Hopp til innhold

– Soldatene var kledd i kvinneklær

Minst 130 er drept i sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere øst i Kongo, ifølge Kongos regjering.

70 000 mennesker er drevet på flukt som følge av kampene i Kongo

70 000 mennesker er drevet på flukt som følge av kampene i Kongo. Flere millioner mennesker har mistet livet i løpet av den mer enn ti år lange konflikten.

Foto: PHIL MOORE / Afp

Etter det nyhetsbyrået Reuters beskriver som noen relativt rolige uker brøt det søndag igjen ut kamper nær Kongos østlige by Goma.

– Våre styrker har påført M23-styrken store tap. 120 er drept og 12 tatt til fange, sa regjeringens talsmann Lambert Mende mandag.

Ti soldater fra regjeringshæren skal altså også være drept.

Les også:

Kledd i kvinneklær

En rapport utarbeidet av et FN-panel hevdet i juni at rwandiske soldater de siste månedene har sluttet seg til M23-opprørerne. Påstanden er standhaftig benektet av myndighetene i Rwanda.

Men en kilde AP har snakket med beskrev overfor nyhetsbyrået et selsomt men samtidig skremmende syn.

Bonden Bifumbu Ruhira holder til ved landsbyen Kanyarucinya, som ligger på frontlinjen mellom den kongolesiske hæren og opprørerne. Der skal han søndag ettermiddag ha sett soldater krysse grensen iført kvinneklær.

– De var iført skaut og hadde kikwembe (et kongolesisk sjal som bæres av kvinner, journ.anm.) over uniformene, sier Ruhira.

– De har gjort det for å forvirre oss, for å skjule at de var soldater. Jeg ble redd og ba kona mi komme seg fort av gårde til Goma, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kongolesiske regjeringsstyrker utenfor Goma

De kongolesiske regjeringsstyrkene skal ifølge myndighetene ha drept 120 opprørere, men har også mistet ti mann.

Foto: STRINGER / Reuters

Vil bruke alle midler

Kampene i helgen har vært konsentrert rundt utkanten av Goma. Opprørerne har fortalt BBC at deres stillinger bare noen kilometer utenfor byen har blitt bombardert gjennom hele natt til mandag av militærfly.

FN-styrkene til stede skal ha sagt at de er villige til å bruke alle midler, dødelige om nødvendig, for å beskytte sivilbefolkningen dersom M23-soldatene nærmer seg Goma.

I fjor klarte opprørerne å ta kontroll over byen i en kort periode, før de ble nødt til å trekke seg tilbake. Fredsforhandlinger mellom de to partene har siden stått i stampe.

Les også:

Ifølge hjelpeorganisasjoner som arbeider i Kongo er mer enn 70 000 mennesker drevet på flukt til Uganda som følge av andre sammenstøt øst i Kongo torsdag.

FNs fredsbevarende styrker har vært til stede i det østlige Kongo i mer enn et tiår, men den komplekse konflikten har vist seg å trekke ut. Det har ført til millioner av liv tapt gjennom voldeligheter, hungersnød og sykdom. FN-styrken som er til stede teller 17 000 mann, og er dermed verdens største fredsbevarende styrke.

FNs fredsbevarende styrker utenfor Goma øst i Kongo

Den fredsbevarende FN-styrken i Kongo er verdens største, og har vært til stede i over ti år.

Foto: PHIL MOORE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt