Normal

13-åring venter på dødscelle

I Iran sitter barn ned til 13 år på dødscelle og venter på å bli gamle nok til å bli henrettet. Amnesty kaller det tortur.

Mahmoud Ahmedinejad

Irans president Mahmoud Ahmedinejad.

Foto: HASAN JAMALI / AP

I dag, på den Internasjonale barnedagen, venter 75 mindreårige på å bli henrettet i landet.

- Iran er i dag det eneste landet som fremdeles henretter mindreårige lovbrytere, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egernæs, til nrknyheter.no.

- Tortur

Myndighetene i landet har forpliktet seg til å følge internasjonal rett på dette området, men tolker den likevel annerledes enn alle andre land i verden.

Det vil si at mindreårige lovbrytere oppbevares på dødsceller og venter på å bli gamle nok til å dø.

Mindreårig betyr at barna var under 18 år da lovbruddet fant sted.

- Iran tolker det slik man kan holde barna fengslet til de er gamle nok til å bli henrettet. De utsettes for en voldsom psykisk påkjenning, og vi definerer dette som tortur, sier Egernæs.

Venter på dødscelle 

I løpet av de siste 17 årene er 24 lovbrytere under 18 år henrettet i Iran. Av de 24 mindreårige lovbryterne som er blitt henrettet siden 1990, ble 11 henrettet før de fylte 18 år, ifølge opplysninger fra Amnesy.

- Vi kjenner til at en 13 år gammel gutt nå går og venter på dødscelle, forteller Egernæs.

- Hvorfor praktiserer Iran dødsstraff av mindreårige?

- Det er nok en kombinasjon av tradisjoner og strenge tolkninger av islam. Amnesty jobber nå for å fjerne dødsstraffen for mindreårige, og vi har også tatt opp forholdene med norske myndigheter, sier Egernæs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt