125 Taliban-slektninger bortvist

125 slektninger av Taliban-militante har blitt kasta ut av hjemmene sine av stammefolk i Swat-dalen i Pakistan.

Selvmordsaksjon i Swatdalen

Swat-dalen har lenge vært prega av uroligheter og voldelige sammenstøt. Her rydder hæren opp etter en selvmordsaksjon tidligere denne måneden.

Foto: ALAM KHAN / Afp

Håpet er at opprørerne vil overgi seg etter at familiene deres har blitt bortvist fra hjemmene sine i Swat-dalen. Det bekrefter lederen deres og en talsmann for militæret i dag.

Et stammeråd kalt jirga satte tidligere i år 20. mai som frist for de militante å overgi seg. Dersom de ikke gjorde det, advarte en militær talsmann at familiene deres ville bli fordrevet fra hjemmene sine.

125 personer bortvist

Men da fristen gikk ut hadde ingen opprørere overgitt seg, dermed starta aksjonen med å få familiene til å forlate hjemmene deres.

– Etter fristen, den 21. mai, bortviste stammerådet om lag 25 familier fra Swat-dalen, som besto rundt 125 personer, inkludert kvinner og barn, forteller oberst Akhtar Abbas til Reuters.

Hæren har kjørt de bortviste familiene, som ikke viste noen motstand under transportetappen, til Palay, en tidligere leir for afghanske flyktninger, forklarer Abbas. Hæren har også skaffa familiene mat og husrom.

Alle familiene var bosatt i byen Kabal, som en gang var hovedkvarter for den pakistanske Taliban-lederen i Swat-dalen, Fazlullah, som slapp unna den militære offensiven i fjor.

– Vi hadde gitt de militante en frist til å overgi seg før vi bortviste familiene deres, understreker lederen for jirga, Sher Afzal Khan, til Reuters.

Drevet ut av Swatdalen i fjor

Taliban i Pakistan har lenge prøvd å gjenvinne sin posisjon i Swat. Nå er det ett år etter at de ble drevet ut av dalen. I mai i fjor aksjonerte den pakistanske hæren mot Taliban for å stanse organisasjonens frammasj i landet.

Siden de militære operasjonene i Swat-dalen starta våren 2009, har mer enn 200 mistenkte talibanere blitt funnet drept i området.

Selv om de fleste ble drevet ut av hæren, ble noen militante igjen i Swat-dalen sammen med familien, eller i fjellområdene.

Andre barberte bort skjegget og blanda seg med resten av befolkninga i dalen, forteller sikkerhetspersonell i området til nyhetsbyrået Reuters.

Å hindre Taliban i å returnere til de tidligere festningene er avgjørende for å sikre langsiktig stabilitet i Pakistan, som de allierte i USA ser på som en nøkkelpartner i krigen mot terror.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt