Hopp til innhold

122 milliarder til bilindustrien

Amerikanske myndigheter gir den kriserammede bilindustrien en lånepakke på 17,4 milliarder dollar, eller rundt 122 milliarder kroner.

Chrysler-biler
Foto: REBECCA COOK / Reuters

Av dette beløpet skal rundt 94 milliarder kroner hindre en umiddelbar unkontrollert konkurs og industrien kan låne pengene umiddelbart.

Resten, rundt 28 milliarder, blir disponibelt i februar.

Pengene kommer fra den krisepakken som allerede er bevilget til finanssektoren.

Akutte tiltak

Bilprodusentene må bruke pengene på å overleve den akutte krisen.

- Dersom de ikke er levedyktige innen 31. mars neste år, blir lånene tilbakekalt, heter det i en melding fra Det hvite hus.

Ansvarlighet

President George W. Bush sier en konkursbølge i bilindustrien nå ville ha vært en uansvarlig løsning.

- Den ville ha rammet hardt arbeidende amerikanere langt utenfor bilindustrien, sier han.

- Bilfabrikkene må ta de vanskelige avgjørelsene som trengs for å omstrukturere industrien, sier Bush.

Betingelser

Pakken er imidlertid langt mindre enn det bilindustriens tre amerikanske giganter General Motors, Chrysler og Ford mener de trenger for å unngå konkurs.

Med pengene følger flere vilkår. Det skal bli et tak på ledernes vederlag, og sjefene får heller ikke reise rundt i kostbare privatfly.

Nyheten førte umiddelbart til en oppgang for bilaksjene på New York-børsen.

Takknemlige produsenter

Chrysler var raskt ute med å godta myndighetenes betingelser. Det skjedde bare noen minutter etter presidentens kunngjøring.

General Motors, som bare hadde penger til drift i noen uker til, takker i en pressemelding for hjelpen, men innrømmer at det venter mye hardt arbeid før det kan bli snakk om overskudd igjen.

- Pengene bidrar til å bevare mange arbeidsplasser. De gjør at vi, underlevandører og bilforhandlere over hele landet, som er avhengige av oss, også kan leve videre, heter det i meldingen.

GM skal bruke pengene blant annet til å øke tempoet i omstruktureringsarbeidet som skal føre til en langsiktig og varig suksess, melder bilprodusenten.

General Motors kommer til å låne brorparten av de 13,4 milliarder dollar som stilles til rådighet i første omgang, nemlig 9,4 milliarder dollar, eller rundt 66 milliarder kroner, mens Chrysler tar resten, nemlig 28 milliarder kroner. Det opplyser en talsmann i Det hvite hus.

Ford klarer seg

Den av de tre store amerikanske bilprodusentene som har klart seg best hittil er Ford. Selskapet trenger ikke kortsiktig pengehjelp, slik myndighetene legger opp til, men roser likevel administrasjonen i Washington for å ha kommet opp med pakken.

Ford håper å kunne restrukturere produksjonen uten offentlig støtte, men mener det er godt å vite at det finnes penger dersom forholdene skulle forandre seg.

SISTE NYTT

Siste nytt