12 meter høy isvegg stenger grensen

En vegg av is stenger nå deler av veien på grensa mellom USA og Canada. Kraftig vind og en stri elv presset isblokkene langt opp på land.

Windy Weather

IS-TRØBBEL: En opp mot 12 meter høy vegg av is stenger deler av veien på grensa mellom USA og Canada.

Foto: Tara Walton / AP

Myndighetene advarer bilistene som er i området ved Niagara-elva på grunn av det som beskrives som en tsunami av is som er presset opp på land.

I helgen filmet det lokale politiet det spesielle fenomenet som oppsto søndag:

Video: Niagara Parks Police Service/Reuters

Video: Niagara Parks Police Service/Reuters

Isen som er presset inn mot land har vært opp mot 12 meter høy og har kommet langt inn over veien i nærheten av Buffalo i delstaten New York.

– De voldsomme ismassene har ødelagt både trær og gatelys, forteller David Piano til TV-stasjonen CNN.

Temperaturendringer

Årsaken til dette spesielle fenomenet skal være ekstrem vind kombinert med en stri elv og temperaturendringer. Det presset isen mot land ved Eriesjøen som ligger på grensa mellom USA og Canada.

I området ved Niagara er flere veier stengt på grunn av isen, og enkelte steder har folk som bor i vannkanten fått tilbud om å evakuere.

Det ligger til sammen fire store innsjøer i området og alle ble i helgen rammet av en kraftig storm, med vind på opp mot 33 meter i sekundet.

Ifølge CNN er rundt 625 000 mennesker uten strøm som følge av uværet.

Windy Weather

PRESSET MOT LAND: Ved Mather Park i Fort Eerie har mye is blitt presset mot land.

Foto: Tara Walton / AP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt