Etterlyser konsekvenser for dem som bomber sykehus

11 personer er drept og 19 såret i et luftangrep mot et sykehus i Jemen. – Angrep på sivile mål er blitt den nye normen, sier Nils Mørk i Leger Uten Grenser. Han etterlyser konsekvenser for dem som står bak.

Sykehus bombet i Jemen

Ifølge øyenvitner ble sykehusets akuttmottak truffet da bomben rammet dette sykehuset i Hajja nord i Jemen. 11 personer er drept.

Foto: STRINGER / Reuters

Sykehuset ligger i et område kontrollert av houthi-opprørere, og ifølge lokale kilder er det koalisjonen ledet av Saudi-Arabia som står bak, skriver Reuters.

Den siste tiden har en rekke sykehus i krigsområder blitt bombet.

– Dette er en tydelig trend. Det blir den nye normen, på tross av folkeretten som vi en gang måtte følge i krig, sier Mørk, som er kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser.

Laster Twitter-innhold

Kun sivile ofre

Dagens luftangrep rammet akuttmottaket ved sykehuset i Hajja-provinsen, ifølge øyenvitner. Alle ofrene var sivile, også kvinner og barn, ifølge helsesjef Ayman Madhkour.

Nils Mørk

Nils Mørk i Leger Uten Grenser

Foto: Su Thet Mon / NRK

Mørk sliter med å finne de riktige ordene.

– Det er tragisk for leger og sykepleiere som jobber der, men det går i aller størst grad ut over lokalbefolkninga som nå ikke har tilgang til livreddende hjelp i en krigssituasjon, sier han.

Sykepleier Silje Overvoll jobbet i Jemen i vårl, og opplevde bombing på nært hold. Hun er frustrert over at sykehus stadig rammes.

– De prøver kanskje å nå andre mål, men de vet godt at vi er i nærheten, sier hun, og viser til at de oppgir GPS-koordinater for alle sykehus til partene i krigen.

– Ingen konsekvenser

De siste månedene har skoler, sykehus og en fødeklinikk blitt rammet i Jemen, Syria og Afghanistan. Sivile som allerede lider i krig, mister tilgang til helsehjelp. Mørk er frustrert over at ingen straffes.

– Vi begynner å se konturene av det som skjer når noen får gjøre noe med straffrihet.

Han sier angrepene utføres av høyt utviklede militærstater med luftvåpen.

– Dette får ikke konsekvenser for dem som gjør det, verken amerikanere, russere eller saudiarabere, sier han.

– Norge jobber aktivt

– Det er dypt bekymringsfullt at sivile mål rammes som ledd i en militær konflikt. Slike angrep er fullstendig uakseptable og brudd på internasjonal lov, sier utenriksminister Børge Brende.

Børge Brende fra talerstolen

Utenriksminister Børge Brende

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Han viser til at parter i krig og konflikt må respektere sine forpliktelser under humanitærretten, og sørge for rettsforfølgelse av ansvarlige for menneskerettighetsbrudd og grove overgrep.

– Norge arbeider aktivt med våre partnere gjennom FNs menneskerettighetsråd og andre kanaler for å styrke beskyttelsen av sivile i krig og konflikt, sier utenriksministeren.

Vil ikke gi opp

Overvoll vil ikke spekulere på årsaken, men konstaterer at helsepersonell angripes igjen og igjen.

Sissel Overvoll, Leger Uten Grenser

Sissel Overvoll i Leger Uten Grenser

Foto: Erlend Kjernli/NRK

– Vi blir ikke respektert for det vi gjør.

Da hun var i Jemen sist, ristet huset hun bodde i da luftangrepene kom.

– Jeg vil ikke gi opp, men det er vanskelig å jobbe under sånne forhold. Men de sivile lider mest. Ikke engang på sykehus kan de være trygge.

SISTE NYTT

Siste nytt