Hopp til innhold

– 101 prosent sjanse for at Giffords overlever

At Gabrielle Giffords overlevde å bli skutt gjennom hjernen i massakren i Tucson, er et medisinsk mirakel, og hennes sjanse til å overleve er 101 prosent, mener sykehuslegen.

Dr. Peter Rhee

Peter Rhee er en av årsakene til at Gabrielle Giffords mirakuløst har overlevd å bli skutt i hodet.

Foto: Ross D. Franklin / Ap

Lørdag gikk 22 år gamle Jared Lee Loughner til angrep mot en folkemengde utenfor et kjøpesenter i Tucson. Seks personer ble drept og 14 såret i massakren.

«Vi er svært opptatt av ofrene og deres familier, og vi er svært lei oss for deres tap,» skriver familien til drapsmannen i en uttalelse.

Daniel Hernandez

Daniel Hernandez hjalp Giffords like etter skytingen, og er en av grunnene til at hun lever.

Foto: Matt York / Ap

Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords er en av de sårede. Hun ble truffet av en kule som gikk tvers gjennom hjernen hennes. Bare 5 prosent av de som blir skutt i hodet, overlever, og at hun lever er et mirakel, mener lege og professor Marc Siegel.

Giffords' mirakel har fire årsaker, lister Siegel opp :

1 - Hun var så heldig å ha en lærling som kunne elementær førstehjelp. Daniel Hernandez gjorde mye mer enn bare å tørke bort blod fra kongressmedlemmet og sørge for at hun lå stabilt og pustet. Han visste også at han måtte presse mot såret for å unngå tap av blod - og kanskje deler av hjernen.

2 - Hun ble fraktet til sykehuset i løpet av den livsviktige første timen etter at hun ble skadet. Giffords ble båret inn på operasjonsstuen 38 minutter etter at hun ble skutt.

Dr. Michael Lemole

Michael Lemole utførte operasjonen på kongressmedlemmet Gabrielle Giffords etter at hun ble skutt i hodet.

Foto: Mark Henle / Ap

Sykehuset hun ble fraktet til, University of Arizona Medical Center i Tucson, hadde tilfeldigvis et førsteklasses trauma-senter, med en fremragende kirurg med erfaring fra krig - Peter Rhee, og fremragende en nevrokirurg som gjore operasjonen, Michael Lemole.

3 - Kulens bane kan virke overflatisk, høyt oppe i hjernen, og førte til brist i skallen. Kulen traff ikke området i hjernen som kontrollerer tale og bevegelse. Kirurgen har også sagt at det var lite blod, ben, fragmenter av kulen og biter av hjerne, som alt kan føre til hevelse og forverre utfallet. 5 prosent av de som blir skutt i hodet, overlever, men de fleste av disse er passive og forblir i koma. Prognosene er mye bedre, etter måneder med opptrening, i tilfeller som Giffords', der vitale deler av hjernen er spart og kulen bare passerte på én side.

4 - Den største bekymringen i tiden etter slike operasjoner er at det skal bli hevelser på hjernen. Nevrokirurgene møter denne bekymringen ved å fjerne en del av kraniet for å gi hjernen plass til å bli utvidet.

Les om flere helter og ofre i massakren:

Video Nødsamtalen etter skytingen i Tucson

Klikk på bildet for å høre en av nødsamtalene etter skytingen i Tucson.

– Har ikke gitt henne tilatelse til å dø

Tilstanden til Giffords er fremdeles kritisk, men hun er i stand til å bevege begge armene og puste for egen maskin, opplyser lege Peter Rhee.

Mark Kelly og Gabrielle Giffords

Giffords ektemann Mark Kelly sitter ved siden av kona på sykehuset.

Foto: HO / Reuters

Hun har løftet to fingre med den venstre hånden, og ga tommelen opp da hun svarte på legenes muntlige kommandoer. Selv om tilstanden er nokså uendret de siste dagene, er legene optimister.

– Hun har en 101 prosent sjanse for å overleve. Hun kommer ikke til å dø. Det har jeg ikke gitt henne tillatelse til, sier Rhee.

Det ble opprinnelig antatt at Giffords ble skutt i bakhodet, men etter at to eksperter utenfra sykehuset har sett nøye på røntgenbildene tror man at hun ble skutt i venstre hjernehalvdel forfra.

Hjernens venstre side kontrollerer tale og bevegelse og sansefornemmelsen på kroppens høyre side. Giffords leger ønsker ikke å spekulere i de mulige langtidsskadene hun er påført.

– Jeg sa «Klem hånden min»

Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords ble skutt gjennom hjernen lørdag.

Foto: Ap

Det er også kommet frem opplysninger om hva som skjedde da Giffords ankom sykehuset etter massakren. Den første som behandlet henne var trauma-kirurg Randall Friese.

– Jeg gikk bort til henne med en gang og begynte å planlegge hvordan hun skulle behandles, forteller Friese.

Det vil si at han gikk gjennom en sjekkliste - slik flypiloter gjør før avreise. Legene sjekket blant annet at hun ikke hadde flere skuddsår, la inn et lufterør og vurderte den mentale tilstanden hennes.

Friese visste ikke om Giffords kunne høre ham, men tok hånden hennes og fortalte henne at hun var på sykehuset, og at de skulle ta vare på henne.

– Så sa jeg «Klem hånden min,» og det gjorde hun.

Gabrielle Giffords sendes ut på båre

Daniel Hernandez slapp aldri hånden til Gabrielle Giffords etter at hun ble skutt i Tucson lørdag.

Foto: James Palka / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt