Hopp til innhold

Sammenstøt mellom politi og tusenvis av demonstranter i Bahrain

Mens Formel 1-bilene tester motorsportbanen i Bahrain, er det sammenstøt mellom politiet og 10000 demonstranter i hovedstaden Manama.

Mideast Bahrain

Opprørspoliti kastet tåregass mot demonstranter i Bahrain fredag.

Foto: Hasan Jamali / Ap

Fredag kveld brukte politiet tåregass og sjokkgranater mot demonstranter som samlet seg i Bahrains hovedstad Manama for å protestere mot de autoritære myndighetene i kongedømmet, melder Reuters

Søker dekning

Maskerte ungdommer kastet bensinbomber mot politiet, som hindret dem i å samle seg ved en rundkjøring som var samlingspunkt for fjorårets protester mot regimet.

– De prøver å komme til rundkjøringen, men politiet fyrer tåregass og sjokkgranater. Jeg kan se hundrevis. De sloss fortsatt, sa aktivist Yousif al-Muhafda via telefon til Reuters.

Flere titalls mennesker søkte skrikende dekning fra tåregassen i et kjøpesenter.

Vil protestere under Formel 1

Grand Prix-løpet har kommet til landet og protestene fant sted skjedde mens Formel 1-bilene inntok Sakhir-banen for treningsrunder.

Opposisjonen i Bahrain har uttalt at de vil bruke Formel 1-sirkuset denne helgen til omfattende demonstrasjoner mot regimet.

Den vesle øystaten i Persiabukta, rik på olje slik de fleste landene i dette området, har den raskest voksende økonomien i Midtøsten. Men mange i opposisjonen mener at det bare er makteliten og deres støttespillere som nyter godt av dette.

Kongefamilien og resten av eliten i Bahrain er sunnier, mens flertallet er sjiaer. Det er også religiøse og sosiale skiller som ligger til grunn for mye av misnøyen. Grovt sett er sunniene mer privilegert enn flertallet av sjiamuslimer. Dette skillet skal ha blitt enda dypere det siste året.

– Gir ikke etter for ekstremister

I fjor ble det prestisjetunge billøpet avlyst på grunn av de voldsomme protestene mot det sunnimuslimske kongedømmet, som begynte i februar. Fjorårets avlysning gjør at myndighetene er svært lystne på å få gjennomført årets løp som et tegn på at Bahrain er tilbake til normalen.

– Vi kommer ikke til å gi etter for ekstremistene, sa Bahrains kronprins Salman.

Menneskerettighetsorganisasjoner har gitt uttrykk for at løpet ikke bør holdes mens det de beskriver som politisk undertykkelse og rettighetsbrudd pågår i landet.

– Vi som prøver å finne en vei ut av dette politiske problemet, hjelper billøpet oss å bygge broer mellom samfunnene, og få folk til å jobbe sammen. Dette tillater oss å feire vårt land, sa kronprinsen i motsvar.

– Manglende frihet for utenlandske journalister

Samtidig ventet flere journalister som skal dekke formel-1-løpet, fortsatt på innreisevisum til landet. Organisasjonen Committee to Protect Journalists mener at myndighetene forsøker å hindre at journalister dekker de politiske opptøyene.

– Bahrain ønsker internasjonal oppmerksomhet om at de arrangerer Grand Prix, men vil ikke at utenlandske journalister forlater billøpet og blir vitne til politiske protester, sier Robert Mahoney i den amerikanske presseorganisasjonen.

Myndighetene i kongedømmet fremholder imidlertid at over 200 journalister fra ulike medier har ankommet landet for å dekke løpet. Men det er også blitt meldt at fotografer som er på plass, har fått ordre om å utstyre kameraene sine med selvlysende klistrelapper, slik at de er lette å se.

SISTE NYTT

Siste nytt