NRK Meny
Normal

1000 bondegårder stengt i Tyskland

Myndighetene i delstaten Niedersachsen i Tyskland har med øyeblikkelig virkning sperret av 1.000 bondegårder etter å ha funnet det giftige stoffet dioksin i dyrefôr.

Gårdene som er rammet, driver med høne- og kyllingoppdrett og svineavl. Det skal ha blitt funnet dioksin i matfett som inngår i dyrefôret.

– Vi stopper alt i første omgang. Beskyttelse av forbrukerne er førsteprioritet, sier en talsmann for landbruksmyndighetene i Hannover, hovedstad i delstaten Niedersachsen.

Det er rundt 50.000 bondegårder i Niedersachsen.

Drepte tusenvis av høns

Gårdene som er rammet ligger i Niedersachsen, Schleswig-Holstein, Nordrhein-Westfalen, Sachsen-Anhalt og Thüringen, melder Die Welt.

Etter oppdagelsen har myndighetene i distriktet Soest i Nordrhein-Westfalen drept rundt 8000 verpehøns.

– Dyrene ble drept som et forebyggende tiltak, og kastes, sier leder av distriktsveterinærtjenesten Wilfried Hopp.

Stammer fra Nederland

Det har vært flere rapporter om funn av dioksin siden det i forrige uke ble gjort funn i egg og kyllinger i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Myndighetenes etterforskning har så lang vist at dioksinen er kommet til Tyskland fra Nederland, men det er noe uklart hvordan den er blitt spredt til bondegårder i deler av landet.

Dyrefôrprodusenten Harles & Jentzsch opplyser at en nederlandsk produsent hadde levert forgiftet fett, som selskapet i sin tur hadde fått fra en biodieselfabrikk drevet av selskapet Petrotech AG i Tyskland.

Petrotech AG nekter å kommentere saken. Selskapet produserer plantebaserte fettsyrer som biprodukt av biodiesel fra palmeolje, soyaolje og rapsolje.

Kreftfremkallende

Miljøverndepartementet i Tyskland gjør nå alt de kan for å finne opprinnelsen til smitten.

Det er svært farlig å få i seg dioksinforurenset mat. Stoffet er blant annet kreftfremkallende, men skal ikke være akutt farlig hvis man kun har fått i seg en liten mengde.

Mattilsynet i Norge er informert om funnet, men opplyser til NRK.no at det ikke foregår import av matfettet til Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt