Hopp til innhold

100.000 demonstrerte mot internett-skatt

Rundt 100.000 demonstrerte tirsdag kveld i Ungarns hovedstad Budapest i protest mot regjeringens planer om å innføre en skatt på datatrafikk.

Demonstranter med smarttelefon

Tusenvis av demonstranter holdt opp smarttelefonene sine i protest mot regjeringenes planer om en skatt på internett da de krysset Elizabeth-broen over Donau i Budapest tirsdag kveld.

Foto: MTI, Laszlo Beliczay / Ap

Den ungarske regjeringen la i forrige uke frem et forslag om å skattlegge datatrafikk med 150 forint – drøyt fire kroner – per gigabyte.

Etter at analytikere pekte på at forslaget ville føre til at skatten på datatrafikken var større enn de samlede inntektene på trafikken, endret regjeringen forslaget.

Det nye forslaget setter et skattetak på 700 forint – drøyt 20 kroner – i måneden for privatpersoner og 5000 forint – 140 kroner – for selskaper.

Organisert på Facebook

Endringen var likevel ikke nok til å tilfredsstille demonstrantene som tirsdag kveld strømmet ut i gatene i Ungarn.

Demonstrasjonen var organisert på Facebook og mange av demonstrantene var unge og velutdannede.

De holdt opp plakater med tekster som «ERROR» og «Hvor mange ganger vil du flå oss?».

Den ungarske internett-gründeren Zsolt Varady talte til massene og sa at skatten truet med å undergrave internetts frihet.

Demonstrasjonen i Budapest var den klart største siden regjeringen til statsminister Viktor Orbans Fidesz-parti kom til makten i 2010.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter med EU-flagg

Demonstrantene i Budapest viftet med EU-flagg, fordi de oppfatter EU som en motkraft til regjeringen til Viktor Orbán.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

– Trenger internett til studier

En av dem som var ute og demonstrerte i Budapest var den 22 år gamle sykepleier-studenten Ildiko Pirk.

Viktor Orban

Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán.

Foto: THIERRY CHARLIER / AFP

– Jeg er student. Foreldrene mine er ikke velstående og det er heller ikke jeg, så jeg jobber hardt, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Hun sier at internett er viktig for henne både for å skaffe seg de bøkene hun trenger i studiene, og for å kunne lese uhildede nyheter som ikke er kontrollert av det ungarske regimet.

– Jeg tror ikke noe på at ikke internettselskapene vil kalkulere inn denne skatten i prisene sine. Og jeg har en computer, en smarttelefon, og det har også moren min og mine fire søsken ... Det blir mye til sammen, sier Ildiko Pirk.

Kritiseres av EU

Regjeringen til Viktor Orbán er fra før kontroversiell og har tidligere kommet på kant med både FN,EU og USA etter å ha presset gjennom grunnlovsendringer som hindrer innsyn i økonomien.

EU har satt i verk full gjennomgang av måten Ungarn distribuerer bidragene fra unionen, som finansierer 95 prosent av alle utviklingsprosjekter i landet.

Orban-regjeringen avviser at den foreslåtte skatten på datatrafikk er en del av en antidemokratisk agenda, men forslaget er allerede kritisert av EU.

– Det er en del av et mønster av handlinger som begrenser friheter, sier Ryan Heath, talsmann for EU-kommisjonens visepresident, Neelie Kroes.

SISTE NYTT

Siste nytt