Over 100 mennesker er reddet ut av ruinene i Tyrkia etter jordskjelvet fredag

Redningsarbeidet pågår for fullt i Izmir etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Hellas fredag. 46 mennesker er bekreftet omkommet etter skjelvet. Over hundre mennesker er reddet ut av ruinene,

En 70 år gammel mann ble reddet ut av ruinene i byen Izmir i Tyrkia 34 timer etter at jordskjelvet rammet. Det melder AP søndag morgen.

I går ble en mor og tre barn reddet etter å ha vært fanget 18 timer i ruinene av en bygning i samme by. 100 personer er så langt reddet ut av ruinene av de 20 bygningene som raste sammen under skjelvet.180 mennesker sitter fremdeles fast, og redningsarbeidet pågår for fullt.

Laster Twitter-innhold

Skjelvet ble registrert ved seismiske målestasjoner tidlig fredag ettermiddag, og flere etterskjelv kunne føles. Det er Tyrkia som er hardest rammet av skjelvet.

Til sammen er 46 mennesker bekreftet døde etter skjelvet. De fleste omkomne er funnet i Tyrkia, mens to er funnet i Hellas.

De to døde på den greske øya Samos er en 15-åring og en 16-åring.

Over 900 skal være skadd etter jordskjelvet, som målte 7 på Richters skala.

Ane Hagen

Ane Hagen bor i Hellas på øya Samos og fikk merke jordskjelvet i dag.

Skjelvet hadde senter ved øya Samos i Egeerhavet, og norske Ane Hagen, som bor på den greske øya, merket skjelvet i dag.

– Jeg fikk en tydelig panikkfølelse da det sto på. Det virket mye lenger enn det egentlig var. Dette var det største skjelvet vi har hatt på mange år. Vårt hjem ligger på den andre siden av øya så vi merket ikke bølgene som den andre siden fikk, sier hun til NRK.

Materielle ødeleggelser

De materielle ødeleggelsene er størst i distriktene Bayrakli og Bornoa i Izmir-provinsen. Ifølge Izmirs ordfører Tunc Soyer.

Locals and officials search for survivers at a collapsed building in Izmir

Lokale og letemannskaper leter etter overlevende etter at flere bygninger kollapset i Izmir vest i Tyrkia.

Foto: Tuncay Dersinlioglu / Reuters

Det meldes også om mindre ødeleggelser på bygninger i seks andre tyrkiske provinser.

Den tyrkiske TV-kanalen NTV viser blant annet bilder fra en fireetasjers bygning som har rast sammen i Izmir.

– Minst ti bygninger har kollapset i Bayrakli. Vi jobber med å finne ut om liv har gått tapt, sa ordfører Serdan Sandal i byen Bayrakli i provinsen Izmir til NTV tidligere fredag.

Flere etterskjelv rammet også Tyrkia etter fredagens jordskjelv. Det skal ha blitt registrert 84 etterskjelv, der 16 var større enn 4,0 på skalaen.

Tyrkia er blant de mest jordskjelvutsatte landene i verden. Mer enn 17.000 mennesker ble drept i august 1999 da et jordskjelv med styrke 7,6 rammet Izmit og Istanbul.

En skadd person bæres på båret etter å ha blitt funnet i ruinene av en bygning som kollapset.
Foto: Ismail Gokmen / AP
Hellas og Tyrkia ble fredag rammet av et kraftig jordskjelv med en styrke på 7 på richters skala.

Mini-tsunami

Gresk TV melder om en mini-tsunami på Samos etter jordskjelvet fredag. Bilder i sosiale medier viser også vann som flommer inn over havneområdet i Izmir.

Gresk TV melder også om ødelagte bygninger etter skjelvet, som hadde sitt senter i nærheten av Samos i Egeerhavet.

Tidligere fredag var det kun rapportert om fire personer med mindre skader som følge av jordskjelvet. Men nå er det altså funnet to døde på Samos.

Innbyggerne bes om å holde seg unna store bygninger på grunn av risiko for flere etterskjelv.

– Samos har stått imot skjelvet, kommenterer den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis på Twitter.

Mitsotakis tilbyr nå Tyrkia bistand etter jordskjelvet. Fredag ringte han Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og sa at greske mannskaper står klare til å bistå i redningsarbeidet.

Brannmenn står utenfor ødelagte bygninger i kystbyen Vathy på øya Samos i Hellas.
Foto: Handout / Reuters
Hellas og Tyrkia ble fredag rammet av et kraftig jordskjelv med en styrke på 7 på richters skala.

En rekke etterskjelv

Det greske seismologiske instituttet målte skjelvet til 6,6, men ifølge den amerikanske kilden var skjelvet fredag ettermiddag noe kraftigere.

European-Mediterreanean Seismological Centre (EMSC) melder om en rekke etterskjelv, blant annet et på 4,6 i styrke.

Det kraftige skjelvet ble også merket på Kreta, i den greske hovedstaden Aten og i Tyrkias største by Istanbul, men det er ikke meldt om ødeleggelser der. Også i Bulgaria ble skjelvet registrert.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt