100 år gammelt mord oppklart

Italiensk politi pågrep i går 95 medlemmer av siciliansk mafia, i en av de største aksjonene på mange år. Med på kjøpet fikk de oppklaringen på en over 100 år gammel mordgåte.

Arresterte 95 mafia-medlemmer

UTLEVERTE SIN FARS ONKEL: Domenico Palazzotto ble arrestert i Palermo i går. Ikke bare er han mistenkt for mafiavirksomhet, men uvitende utleverte han også sin fars onkel for et 104 år gammelt mord.

Foto: Alessandro Fucarini / Ap

Italiensk politi fikk seg en overraskende drapsaksoppklaring da de etterforsket to sicilianske mafiagrupper i fjor.

Domenico Palazzotto, som var under etterforskning for mafiavirksomhet, ble avlyttet mens han fortalte en annen mistenkt om sin families feiring av et jubileum.

Jubileet var intet mindre enn 100-årsdagen for drapet på den amerikansk-italienske politietterforskeren, Giuseppe «Joe» Petrosino.

Drapet på Joe Petrosino oppklart

DREPT I 1909: Joe Petrosino ble drept i Palermo for 105 år siden. Nå virker det som drapet endelig er oppklart.

Foto: Wikipedia

Petrosino reiste fra USA til Sicilia i 1909 for å etterforske mafiaen. Men rett etter at han kom fram, ble han skutt og drept på et torg i Palermo.

Drapet ble stående uoppklart, inntil politiet i Italia altså fikk forklaringen på bånd i fjor, 104 år etter.

Presset siciliansk mafia

Den tidligere så mektige sicilianske mafiaen har blitt sterkt redusert de siste årene, etter harde slag fra politi og påtalemyndigheter.

Presset fra lovens hender har vært så kraftig at mafiaens medlemmer har måttet ty til gamle historier for å bekrefte sin storhet.

Det var Palazottos forsøk på å hevde seg selv og sin familie som utleverte hans slekts gamle synder til politiet.

Mens han satt i bilen med en annen mafioso, uvitende om politiets avlytting, skrøt 33-åringen om hvordan hans familie hadde vært mafia i hundre år.

Ifølge arrestordren som ble gjort kjent i går, fortalte han om hvordan hans fars onkel hadde vært den første til å drepe en politimann i Palermo.

To forskjellige mafiagrupper

– De unge mafiosiene ser på sine forfedres kriminelle handlinger som æresbevis, forklarte politileder Calogero Scibetta til nyhetsbyrået Reuters.

Han fortalte videre at aksjonen i går, der politiet arresterte 95 mennesker, har ført til at mafiafamilier har blitt utslettet i sin helhet.

De arresterte tilhørte to forskjellige sicilianske mafiagrupper med base i Palermo.

Etterforskningen har pågått i to år, og arrestasjonene ble formelt gjort ut fra mistanke om utpressing, narkotikasmugling og hvitvasking.

Paven bannlyste Ndrangheta-mafiaen

Samtidig som det går dårlig for den sicilianske mafiaen, går det svært godt for samarbeidspartnerne i Ndrangheta-mafiaen, som har sitt hovedsete i Calabria-regionen sør i Italia.

Ifølge tall fra et italiensk sosialforskningsinstitutt, anslås det at Ndrangheta-gruppa hadde en omsetning på rund 53 milliarder Euro i fjor. Det tilsvarer 3,5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Pave Frans fordømte mafiaen

FORDØMTE MAFIAEN: Pave Frans bannlyste mafiaen da han talte i Calabria på lørdag.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Ndrangheta har blitt så mektige at også Pave Frans nå har gått inn i kampen mot kriminaliteten, i landet som er dominert av katolikker.

I en tale han holdt i Italia på lørdag holdt han ikke tilbake i sin fordømmelse av mafiaen:

– De som går denne onde veien, som mafiaen gjør, er ikke i fellesskap med Gud. De er bannlyst, sa han på en utendørsmesse i Calabria.

Pave Frans' utsagn mot mafiaen på lørdag er av uvanlig sterk karakter.

Da pave Johannes Paul i 1993 ba sicilianske mafiamedlemmer om å konvertere, resulterte det i at mafiaen utførte flere bombeangrep mot kirker i Roma.

SISTE NYTT

Siste nytt