10.000 marsjerte for klima

PARIS (NRK): Tusenvis av mennesker marsjerte for klima i en kystby i Belgia, mens Norge skal forsøke å hale i land en klimaavtale i Paris innen utgangen av neste uke.

CLIMATECHANGE-SUMMIT/BELGIUM-MARCH People take part in a march against climate change in Ostend
Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Med bannere, skjeller, sirener og slagord marsjerte tusenvis for klimaet i den belgiske kystbyen Ostend søndag. Marsjen var flyttet til Belgia på grunn som del av det skjerpede sikkerhetsopplegget i Paris etter terroren som rammet byen 13. november.

– Vi ville gjerne vært i Paris, men det fikk vi ikke lov til av sikkerhetsgrunner. Så her er vi, en uke senere, sier Nicolas van Nuffel til nyhetsbyrået Reuters.

Som en lang mennekekjede ville demonstrantene markere håpet de har til at Norge skal lede forhandlingene fram til en avtale under klimatoppmøtet i Paris neste uke.

CLIMATECHANGE-SUMMIT/BELGIUM-MARCH People take part in a march against climate change in Ostend,

Marsjen skulle opprinnelig ha funnet sted i Paris, der klimaforhandlingene pågår, men ble både utsatt og forflyttet som følge av sikkerhetstiltak i Paris.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

Tidligere søndag ble det klart at Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skal lede høynivåforhandlingene som starter mandag. Forhandlere fra 195 land overleverte fredag et 48 siders utkast til ny klimaavtale.

– Det vi skal ha ansvaret for er selve grunnmuren for Paris-avtalen, det nødvendige rammeverket. Norge har argumentert for langsiktige visjoner. Innsatsen for å få ned klimautslippene må økes over tid. Det er helt nødvendig for å nå to-graders målet, sier Sundtoft til NTB.

Store forventninger til Norge

Naturvernforbundet gratulerer Norge med oppgaven, men stiller og krav.

Klimatoppmøte i Paris

Miljøminister Tine Sundtoft sammen med Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (.h.) og St. Lucias miljø- og energiminister, James Fletcher. Sundtoft og Fletcher skal lede forhandlinger i Paris om ambisjoner i den nye klimaavtalen, etter forespørsel fra Fabius.

Foto: Jo Randen, Klima- og miljødepartementet / NTB scanpix

– Sundtoft må sikre at målene om utslippskutt blir store nok til å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NRK.

Også SVs miljøpolitiske talsmann Heikki Eidsvoll Holmås følger forhandlingene i Paris.

-Norge må vise seg tilliten verdig og slutte å blokkere for målet om å kutte ut bruken av fossil energi i løpet av de neste tiårene, sier Holmås til NRK.

-Tenk for en kraftfull beskjed vi kunne gitt resten av verden, om vi som oljenasjon stilte oss bak kravet om å slutte å bruke fossil energi, fortsetter Holmås.

SISTE NYTT

Siste nytt