10.000 demonstrerer i Frankfurt – politibiler satt i brann

Rundt 10.000 demonstranter har tatt til gatene i Frankfurt for å demonstrere mot åpningen av Den europeiske sentralbankens (ESB) nye hovedkontor i byen.

Demonstrasjoner i Frankfurt
Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Sju politibiler er satt i brann, og rundt 90 politibetjenter er skadd. En talskvinne for politiet sier til AFP at demonstrantene er aggressive og voldelige.

Politiet har tatt i bruk vannkanoner og pepperspray flere steder i området rundt hovedkontoret. Demonstrantene skal ha kastet steiner mot politiet, og en rekke vinduer er knust.

Flere steder er det satt opp provisoriske barrikader av brennende bildekk og søppeldunker.

ESB skal formelt innvie det nye hovedkvarteret klokken 11, og har besøk av sentralbanksjef Mario Draghi og rundt 100 inviterte gjester.

Sentralbanken har holdt til i det såkalte Eurotårnet frem til i fjor, men har nå fått et splitter nytt hovedkvarter til 1,3 milliarder euro ved Main-elva.

Beredskapen er høy, men ESB har besluttet å gjøre åpningen relativt diskret. Dette skyldes blant annet gjeldskrisen i Hellas, skriver AFP.

Demonstranter antente biler ved Den Europeiske Sentralbanken i Frankfurt i morgentimene i dag i protest mot innstramningstiltak

VIDEO: Biler og dekk er satt i brann i Frankfurt.

Kommer med busser fra hele Europa

Demonstranter fra flere land har tatt turen til Frankfurt for å protestere, blant dem representanter for det greske Syriza-partiet og det spanske Podemos-partiet.

Til sammen er det varslet at 60 busser med demonstranter fra 39 forskjellige europeiske byer er på vei til Frankfurt. I tillegg har rundt 800 aktivister tatt toget fra Berlin.

Demonstrantene regner seg som en del av Blockupy-bevegelsen, en antikapitalistisk allianse med over 90 europeiske grupper og organisasjoner.

Bevegelsen er inspirert av den amerikanske aksjonen Occupy Wall Street, og holdt en lignende aksjon utenfor Eurotårnet i 2013.

Demonstrantene har planer om å samle seg i sentrum av Frankfurt klokken 14, for så å marsjere gjennom byen klokken 17.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt