10 libyske soldater drept i nye angrep

Islamistiske militssoldater skal ha skutt og drept minst ti libyske soldater i kamper i og rundt en flyplass i Benghazi.

Røyk stiger fra en flyangrep i Tripoli i Libya

Røyk stiger opp fra et hus etter et flyangrep i Libyas nest største by Benghazi i dag.

Foto: ABDULLAH DOMA / Afp

Det har vært kamper i Libyas hovedstad Tripoli i dag etter at militsgrupper tok kontroll over departementer og offentlig bygninger tidligere i dag, men de hardeste kampene har funnet sted øst i landet da væpnede militsgrupper forsøkte å ta kontroll over en flyplass i Benghazi.

– Ti soldater og minst ti andre er hardt skadd da de ble presset tilbake av revolusjonære-grupper, sier Miloud al-Zawi, ifølge nyhetsbyrået AFP. Han hevder også at det er den ekstremistiske-gruppen Ansar al-Sharia som står bak dette angrepet.

Voldsspiral

Det har vært store uroligheter i Libya og i hovedstaden Tripoli de siste månedene. I forrige uke tok en islamistisk allianse som kaller seg Fajr Libya kontroll over den internasjonale flyplassen i hovedstaden., og i dag var de med og tok kontroll over de fleste offentlige bygg i byen.

– Departementer og statlige institusjoner i Tripoli har blitt okkupert av væpnede militser som hindrer arbeiderne i å slippe inn, sier libyske myndigheter i en uttalelse.

Av sikkerhetshensyn holder nasjonalforsamlingen og regjeringen til øst i landet, langt unna hovedstaden Tripoli.

En rivaliserende islamistdominert nasjonalforsamling, GNC, som ble erstattet etter valget i juni, trådte sammen igjen forrige uke og valgte en islamist-støttet nestleder som ny statsminister. Dermed fikk landet to rivaliserende ledere og forsamlinger.

FN-sanksjoner

Libyske militsgrupper har kontroll over Tripoli

Medlemmer av den libyske militsgruppen Fajr Libya viser v-tegn utenfor den amerikanske ambassaden i Tripoli i helgen.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Forrige uke besluttet FNs sikkerhetsråd å innføre omfattende sanksjoner mot landet militser og deres politiske støttespillere i landet.

Der tok de til ordet for en umiddelbar våpenhvile og en skjerping av våpenembargoen. Samtidig ber rådet eksperter om å lage en liste med navn over libyere som kan bli rammet av ytterligere sanksjoner.

Voldshandlingene i Libya i sommer er de verste siden det NATO-støttede opprøret som førte til Gaddafis fall i 2011. En rekke væpnede grupper kjemper om makten i kjølvannet av borgerkrigen.

Avhoppergeneral Khalifa Haftar har erklært krig mot militante islamister i Benghazi øst i landet, og forrige onsdag bombet regjeringens luftforsvar angivelig militser i byen.

Ifølge avisen The New York Times har De forente arabiske emirater stått bak en rekke luftangrep mot islamistiske militser i Libya de siste ukene.

Seks libyske ministre trakk seg i forrige uke og anklaget sentralregjeringen for å ta parti i de voldsomme kampene mellom rivaliserende militser i Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt